Fa 16 anys que l’artista japonesa Keiko Ogawa viu a Barcelona. Parla un català molt fluid, i pinta escenes de la ciutat des del seu taller del barri de la Sagrada Família. Retrata interiors de pisos modernistes, amb els inconfusibles terres de Nolla, habitualment amb la presència d’una figura humana. Uns quadres que evoquen malenconia i conviden a somiar. Són preciosos i delicats, i agraden. La galeria Jordi Barnadas n’exposa una vintena fins al 20 de novembre i en pocs dies n’ha venut una desena.

10.000 kilòmetres separen Tòquio de Barcelona. Són els que va recórrer l’artista japonesa Keiko Ogawa el desembre del 2005, seguint els passos de la seva parella, el pintor barceloní Albert Vidal. Fan un tàndem que es complementa a la perfecció. Mentre Vidal retrata la ciutat des de l’aire, amb unes impressionants panoràmiques a vista d’ocell, Keiko Ogawa ha sabut atrapar l’atmosfera íntima, invisible però palpable, de personatges solitaris que viuen dins les cases de Barcelona.

Keiko Ogawa, al seu taller del barri de la Sagrada Família

Mosaics hidràulics, lavabos i cuines

Keiko Ogawa és menuda, delicada i reflexiva. La seva obra és un tribut, potser sense ser-ne conscient, a un dels elements més trepitjats i estimats del Modernisme, els terres de mosaic hidràulic. Els pinta com (molt) pocs. “M’encanten aquests terres, em criden molt l’atenció. Són molt diferents a la nostra cultura. A més, hi trobo molts colors diferents i val la pena aprofitar-los per fer-ne una pintura”, explica Ogawa. En alguna de les seves peces brillen, literalment. I a través de la màgia de la pintura aconsegueix crear un joc de llums i obres que fa impossible retirar la mirada.

Detall de l’obra ‘La llum del pati’

Ogawa defineix la seva obra com a realista i figurativa. “Surt normalment una figura humana, moltes vegades en un espai interior“, estances a vegades prosaiques i poc retratades, com cuines i lavabos. “Els tenim sempre al nostre costat i són llocs plens de vida“, afirma l’artista japonesa establerta a Barcelona.

Un “èxit” de vendes

Fins al 20 de novembre, la galeria Jordi Barnadas exposa al cor de l’Eixample esquerre una vintena dels seus quadres, reunits sota el nom de “Petits cosmos”. En tan sols una setmana, s’han venut la meitat de les peces, un fet que el galerista Jordi Barnadas qualifica d'”èxit“. És la tercera exposició individual de la pintora japonesa en aquest espai i, segons Barnadas, Ogawa “és una artista que té molt sentiment, que transmet molta calidesa“. Pel galerista, el més significatiu de la pintora és “la capacitat atmosfèrica”, i afegeix, “la pintura vibra“.

Jordi Barnadas davant el quadre ‘El color de la magrana’