L’autora i directora Denise Duncan i l’actriu Kathy Sey ens acosten la història de Títuba, una dona negra jutjada injustament per bruixeria fa 400 anys a Salem, Massachusetts. Ho fan amb un monòleg, Títuba. Bruixa, negra i ramera, que es va estrenar l’any 2022 a la Sala Perifèria Cimarronas i que ara recupera l’Espai Texas amb diverses funcions els diumenges al migdia fins al 29 de juny.
El text parteix de referències prèvies com Les Bruixes de Salem, d’Arthur Miller, i Jo, Títuba, la bruixa negra de Salem, de Maryse Condé. Per Duncan, els fets encara tenen vigència en els nostres dies: “Encara hi ha una penalització sistemàtica cap a les dones, en determinades situacions és igual el que facis, sempre tindràs la culpa si ets dona”, assegura la directora.
Sey, per la seva banda, explica que ha estat un honor per a ella interpretar aquest paper. Segons l’actriu, “és una oportunitat i un privilegi poder fer aquesta obra perquè em permet depurar el que he passat per ser dona i ser negra”.
L’exigència del monòleg
El monòleg incorpora música, amb parts cantades a capella per Sey, i dansa. A més, hi ha les veus en off de Vicenta Ndongo i Ernest Villegas. L’actriu, coneguda també per la seva faceta com a cantant, assegura que és exigent estar els 75 minuts que dura l’obra sola sobre l’escenari.