Homenatge atemptats al Pla de l'Os

Dos anys després dels atemptats a la Rambla i Cambrils, en què van morir 16 persones, Barcelona ha recordat les víctimes amb diversos homenatges. L’acte oficial ha tingut lloc a les 10 h al Pla de l’Os, a la Rambla, amb un minut de silenci. L’acte no ha inclòs parlaments i s’ha reservat el protagonisme a les víctimes i els seus familiars.

A més del minut de silenci convocat per l’Ajuntament i la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), s’han convocat altres actes. A les 11.30 h, a la Rambla, a la zona de Canaletes, l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT) ha convocat una concentració en homenatge a les víctimes. Després, els CDRs han fet  una acció silenciosa als voltants de la Sagrada Família per donar suport a les víctimes i reclamar que s’obri una investigació per aclarir els fets, després dels dubtes sorgits els últims mesos.

13:13
   

Els actes de la jornada per homenatjar les víctimes dels atemptats del 17-A s’han concentrat durant el matí d’aquest dissabte. Finalitzem aquí el minut a minut de seguiment de l’actualitat. Gràcies per seguir-nos.

13:00
   

Mig miler de persones convocades pels CDRs es concentren a la Sagrada Família

Han fet una concentració silenciosa per exigir al Govern espanyol que creï una comissió per investigar els atemptats del 17-A. Per això, els assistents s’han posat una màscara amb un interrogant. També han onejat banderes dels respectius països de les víctimes per tal de mostrar-los el seu suport.

Acció CDR record atemptats

12:34
   

L’ACVOT critica Grande-Marlaska per no haver assistit al seu acte

En declaracions a la premsa, el president de l’ACVOT, José Vargas, ha acusat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, de “no tenir vergonya” per no haver-los acompanyat en la commemoració, i ha assegurat que per aconseguir la unitat entre les víctimes cal que “deixin de manipular-les”. Des de l’Associació han acusat els poders polítics de tenir-los en l’oblit.

12:19
   

“No estem parlant d’una conspiració, ni que es fes a propòsit; si algú es va equivocar, que doni la cara”

L’assessor de l’UAVAT Robert Manrique ha demanat que s’assumeixin les responsabilitats dels errors comesos en l’atemptat del 17-A. Descarta la teoria de la conspiració, però considera que hi va haver errades i que el cas té similituds amb l’atemptat d’Hipercor.

12:06
   

Discurs xenòfob i d’ultradreta de Vox

El diputat de Vox al Congrés Ignacio Garriga ha entonat un discurs de caràcter marcadament xenòfob a l’acte d’homenatge a les víctimes dels atemptats del 17-A organitzat per ACVOT i que s’ha desmarcat de l’acte oficial. Garriga ha agraït la tasca de les associacions de víctimes, ha criticat les “teories de conspiració del separatisme” i ha afirmat que “l’enemic el tenim a casa, tenim moltes mesquites salafistes i imams radicals” mentre que el govern no fa res.

Ignacio Garriga, Vox

11:58
   

Acte alternatiu d’ACVOT en defensa del constitucionalisme

Coincidint amb els dos anys dels atemptats del 17-A, un centenar de persones s’han concentrat a la Rambla, a tocar de plaça de Catalunya, per homenatjar les víctimes del terrorisme. L’acte alternatiu a l’homenatge institucional ha estat convocat per l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT). I, malgrat que havien convocat l’homenatge per criticar la politització de l’acte oficial, diverses entitats polítiques, com Societat Civil Catalana, hi han participat. També hi han assistit representants de partits polítics, com el president del grup municipal del PP a l’Ajuntament, Josep Bou; el diputat del Parlament per Ciutadans Nacho Martín Blanco; la presidenta del grup municipal de Ciutadans a l’Ajuntament, Mari Luz Guilarte, o el diputat del Congrés per Vox Ignacio Garriga

Homenatge ACVOT

En l’homenatge, el president de l’ACVOT, José Vargas, ha afirmat que no és presentable culpabilitzar-se entre uns i altres pels atemptats, quan els únics culpables són els terroristes. I s’ha preguntat quin país es vol construir, si un on els valors constitucionalistes, com la llibertat o la igualtat, siguin claus, o un on els drets siguin paper mullat. L’acte ha acabat amb un minut de silenci que només s’ha trencat amb un crit de “Viva España”.

11:45
   

Víctimes de l’atemptat se senten “frustrades i enganyades” Després de la recepció institucional al Saló de Cent de l’Ajuntament, algunes víctimes i familiars han criticat que, dos anys després de l’atac, encara els falta informació. Demanen que es depurin responsabilitats i es corregeixin els errors.

11:42
   

Ciutadans i el PP fan una crida a la unitat 

Després de l’acte d’homenatge a les víctimes, la líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, ha defensat la “unió de tots” per posar fi al terrorisme jihadista. En la mateixa línia ha fet unes declaracions el secretari general del PP a Catalunya, Daniel Serrano, que ha acusat Quim Torra de no contribuir a la unitat d’acció contra el terrorisme sinó a “alimentar teories de la conspiració”.

10:46
   

L’islam condemna rotundament els actes terroristes

Els col·lectius musulmans han tornat a reivindicar la seva religió com una cultura de pau. Una pancarta al Pla de l’Os amb un vers del passatge 5:32 de l’Alcorà ha desvinculat l’islam, la religió, dels atemptats a la Rambla: “Qui mata una persona -sense que aquesta n’hagi assassinat cap altra o sembrat la discòrdia a la Terra- és com si hagués matat tota la humanitat; i si algú salva una vida, és com si salvés la vida de tota la humanitat”.

10:34
   

“Tenim dret a la veritat” 

“Exigim la veritat. Menys anomenar-nos i més ajudar-nos”, aquest ha estat el lema que s’ha pogut llegir a les samarretes de diverses víctimes i familiars de l’atemptat a la Rambla. També hi havia pancartes amb el lema “Tenim dret a la veritat”. Els últims mesos diverses víctimes han reclamat que s’obri una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per tal d’aclarir els fets. Afirmen que tenen dubtes i que volen que es depurin responsabilitats per si hi va haver algun error per part de l’Estat.

Samarretes - Acte homenatge 17-A

10:18
   

Tornar al lloc de la massacre dos anys després

En l’homenatge hi han participat una setantena de víctimes i familiars de l’atemptat. Per a molts ha estat la primera vegada que s’han vist amb cor de tornar a la Rambla, una situació que ha fet viure uns moments molt emotius. Abraçades i llàgrimes han estat les grans protagonistes. 

Però també hi ha víctimes que no s’han vist amb prou força per assistir a l’acte institucional i han optat per esperar la resta d’afectats a la plaça de Sant Jaume, on ara està previst que hi hagi una recepció privada que es farà tant a l’Ajuntament com a la Generalitat.

10:09
   

Ofrena floral amb llàgrimes L’acte, molt emotiu, ha començat amb un minut de silenci que ha anat acompanyat per la interpretació d”El cant dels ocells’ amb un violoncel. Posteriorment, els familiars han dipositat flors al Pla de l’Os, el punt on es va aturar la furgoneta amb què es va cometre l’atemptat de la Rambla.

10:05
   

Record a les víctimes del 17-A

Comença l’acte institucional d’homenatge a les víctimes dels atemptats del 17-A. Malgrat que el protagonisme és per a les víctimes i els familiars dels atemptats, hi han assistit diversos representants institucionals, com el president de la Generalitat, Quim Torra; l’alcaldessa, Ada Colau, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Ofrena floral polítics