Un treball de final de grau de quatre joves de Barcelona, creat i escrit a vuit mans, s’ha fet un lloc al Festival de Sant Sebastià. ‘Les dues nits d’ahir’ ha estat triada a la secció Glocal In Progress i se centra en la història d’uns amics de vint anys que han d’afrontar una mort inesperada. Aquesta “road movie” està codirigida per Gerard Vidal (que també signa la banda sonora), Pau Cruanyes, Ignasi Àvila (direcció de fotografia) i Eudald Valdi (producció), i narra la fugida dels tres personatges principals en cotxe cap enlloc, amb les cendres del seu amic en un carmanyola dins d’una motxilla.

Gerard Vidal ha afirmat a l’ACN que “Els personatges són una muntanya russa amb emocions que exploten al llarg de la pel·lícula”; de fet, els tres protagonistes fan el mateix viatge però cadascun d’ells el viu a la seva manera. Pau Cruanyes ha afegit que el llargmetratge parla de l’amistat, la joventut i la mort, “un tema que és autobiogràfic”. Segons Cruanyes “el dol és un tema molt tabú, i més en aquesta edat en què a nosaltres ens expliquen a l’escola que l’avi i l’àvia moriran amb 90 anys i no quan un nano en té 18″, i el jove director defensa que “s’ha de destapar més aquest tema a la societat”.

‘Les dues nits d’ahir’ opta al Glocal in Progress

Els quatre joves creadors ja van rebre el 2017 el premi SGAE Nova Autoria a la millor direcció al Festival de Sitges pel seu curtmetratge ‘Celebració’, i en aquest ocasió han tingut el suport dels tutors de la UPF i professionals del gènere com ara Jonás Trueba, Carla Simón i Javier Rebollo.

Dimecres, 25, opten a rebre el premi de la secció Glocal in Progress, dedicada a donar més visibilitat a les produccions europees en llengües no hegemòniques. La distinció consisteix en la postproducció de la cinta original per poder-se estrenar a les sales de cinemes subtitulada en castellà i anglès. S’emportin el premi a casa o no, la idea és tenir la pel·lícula acabada a finals de 2019, després de dos anys de feina.

Tràiler de la pel·lícula ‘Les dues nits d’ahir’