Ja fa cinc anys que se celebra el Premi del Públic Jove de l’Acadèmia del Cinema Europeu. Se celebra a diversos països i milers de joves hi fan de jurat i decideixen quina és la pel·lícula guanyadora del certamen. A més, fan debats per analitzar les imatges i el contingut dels llargmetratges i, així, jutjar amb més criteri.

El Premi del Públic Jove de l’Acadèmia del Cinema Europeu se celebra simultàniament a 37 països europeus i hi col·laboren 46 institucions. L’objectiu del certamen és fomentar la cultura cinematogràfica entre el públic juvenil i donar-los la responsabilitat de votar la pel·lícula que considerin més bona.

Quan acaben de veure cada un dels films hi ha uns monitors que moderen un debat. Fan preguntes als joves, escolten les seves reflexions i els proposen tècniques per analitzar el que han vist. A més, els han ajudat dos actors catalans: l’Elisabet Casanovas i l’Adrian Grösser, que també els han explicat la seva experiència.

La jornada se celebra a la Filmoteca de Catalunya i té el suport de  l’Oficina del Parlament Europeu, l’entitat Drac Màgic i l’Acadèmia del Cinema Català. La presidenta, Isona Passola, està satisfeta de la rebuda de la iniciativa. Considera que els joves estan molt acostumats al cinema nord-americà i que així s’acosten a l’europeu. A més, visionen les pel·lícules en versió original i coneixen altres cultures: “És un dels dies més bonics de l’any. Els joves veuen cine per tot arreu i així aprenen a jutjar-lo amb esperit crític”.

Les pel·lícules del Premi del Públic Jove 2018

Aquest any, les pel·lícules escollides són ‘Girl in flight’, una pel·lícula coproduïda entre Itàlia i Suïssa, que explica la història de la Sílvia, una noia d’onze anys marcada per la depressió de la seva mare, que s’escapa per conèixer Roma. Aquest film és el que ha sortit guanyador a Barcelona.

També hi ha participat ‘Hobbyhorse revolution’. És un documental finlandès sobre una afició cada vegada més estesa en aquest país: muntar cavalls de joguina. Molts dels joves que ho practiquen se senten incompresos i es comuniquen a través de xarxes socials.

La tercera pel·lícula aspirant al premi és ‘Wallay’, coproduïda entre França i Burkina Faso, que narra el viatge iniciàtic d’un noi que no s’entén amb el seu pare i que va a passar l’estiu amb el seu oncle.

El guanyador final escollit entre tots els països se sabrà en una cerimònia transmesa per internet.