L’actor Jorge Perugorría ha inaugurat la mostra que la Casa Amèrica dedica al Festival Internacional de Cine de Gibara. Es tracta d’una selecció de curtmetratges i llargmetratges que s’han pogut veure en les darreres edicions d’aquest certamen de cinema independent, que presideix l’actor cubà. Té lloc, cada juliol, a la localitat de Gibara, a la província d’Holguín.

Perugorría és president del comitè organitzador des de fa dos anys. Però el certamen va néixer el 2003 com a Festival Internacional de Cine Pobre de Gibara, de la mà del prestigiós realitzador cubà Humberto Solás. El seu objectiu era promocionar un cinema jove i independent, de baix pressupost però fet amb bones idees i compromís amb la realitat. Les noves eines digitals eren l’única sortida en un país amb serioses dificultats econòmiques. Des del seu nomenament, Perugorría ha volgut ser fidel als criteris fundacionals, però fent créixer el festival.

Un projecte cultural transformador

Gibara, d’antuvi una ciutat de províncies ancorada en el passat, s’ha convertit gràcies al festival en un epicentre cultural i una destinació, fins i tot, turística. La mostra vol donar a conèixer aquesta realitat i la presència de Perugorría és, segons la directora de la Casa Amèrica, Marta Nin, tot un reclam. Amb Jorge Perugorría  ha assistit a la inauguració Sergio Benvenuto Solás, programador del FIC Gibara. S’ha projectat el curtmetratge ‘Cerdo’, dirigit per Yunior García Aguilera i coprotagonitzat per Perugorría. La mostra descriu una panoràmica a la història recent del certamen. Així, es podrà veure també, però a la Filmoteca, ‘La pared de las palabras’, un llargmetratge que va ser al festival fa quatre anys. Dirigit per Fernando Pérez i filmat en un sanatori, compta també amb Jorge Perugorría en el repartiment. La selecció es completa amb dues sessions de curtmetratges als Cinemes Girona: la projecció de ‘Dos Fridas’, de la colombiana Ishtar Yasin Gutiérrez, i el de ‘Fresa y chocolate’, el film que va internacionalitzar la carrera de Perugorría.