Des del balcó de la Seu del Districte, Jordi Cuixart ha estat l’encarregat de llegir el pregó de les festes de Gràcia 2021. El president d’Òmnium Cultural ha estat rebut amb un fort aplaudiment per un públic que esperava dempeus la lectura del pregó. Cuixart ha volgut iniciar la lectura recordant les víctimes que ha causat el coronavirus i ha fet una menció especial als sanitaris que lluiten dia dia per fer front a la pandèmia.

Un record especial pels exiliats

Durant la lectura, Cuixart ha volgut recordar els líders independentistes que continuen a l’estranger: “No tindrem una Festa Major completa fins que no tornin els exiliats”, ha declarat. També ha expressat la seva solidaritat amb els ciutadans de l’Afganistan, i la seva postura a favor que Barcelona sigui una ciutat d’acollida per a aquelles persones que ho necessitin.

Jordi Cuixart durant el pregó de les festes de Gràcia

Agraïment pel suport rebut durant el seu empresonament

Moltes de les reflexions del pregó de Cuixart giraven al voltant de la seva estada de tres anys i vuit mesos a la presó. “Fa més de tres anys que us escrivia des de la presó per desitjar-vos que tinguéssiu unes bones festes de Gràcia, no em puc creure que ara sigui aquí”, ha assegurat. Emocionat, ha volgut agrair tot el suport que ha rebut, a través de cartes i visites, per part dels graciencs: “Gràcies pels 188 dilluns demanant la llibertat dels presos polítics”.

Crida per preservar la cultura al barri

Dins el bloc de reivindicacions, Jordi Cuixart ha fet una crida a preservar la cultura del barri. “Que la cultura ho inundi tot”, ha dit. Ha demanar a tots els graciencs que utilitzin la cultura com a eina “contra el feixisme i contra el fanatisme”.

Colau, xiulada després del pregó

Un cop finalitzada la lectura del pregó, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha volgut dirigir unes paraules als barcelonins. La gent que s’aplegava a la plaça l’ha xiulat i escridassat. Cuixart ha intentat ajudar Colau i s’ha dirigit als ciutadans que hi havia a la plaça: “Això va de lluites compartides, de sumar”.

El líder d’Òmnium Cultural ha llançat la següent reflexió: “Escoltar és el que no vol fer Espanya amb nosaltres perquè té por de la paraula” i ha continuat: “L’Ada, el Ferran [Mascarell], la Carla [Carbonell], l’Eloi [Badia] i jo formem part d’un mateix poble”.