JOHN BANVILLE, escriptor "Tens idea de com és el temps ara a Irlanda? T'encoratja a estar a casa i escriure. Però aquí la vida sembla està fora. Per què hauria d'escriure? La vida seria prou bonica."
Banville ha explicat que la passió lectora li va néixer per la necessitat de fugir d’una realitat que no li agradava. Per a l’escriptor irlandès va ser “una porta d’entrada a un món real” ja que “la bona ficció intensifica el sentit d’estar viu, de formar part del món”. Ha definit les biblioteques com uns espais “fantàstics i saludables” on “vaig descobrir un món que em permetia escapar de la meva vida”.
Durant la conversa amb el crític Antonio Lozano, Banville ha explicat que va conèixer Joyce quan el seu germà li va regalar ‘Dublinesos’ i com va començar a explicar històries sobre un paper amb la màquina d’escriure de la seva tieta. L’autor irlandès, prolífic creador de novel·les de gènere negre, ha confessat que vol continuar escrivint fins que mori. “Moriré fent una frase, fent un punt i part. Seria una manera bonica de morir”, ha dit.
L’autor, ha elogiat el clima i l’estil de vida de Barcelona, encara que ha reconegut que si escrigués des de la ciutat ” no hauria escrit el que he escrit” ja que els seus llibres mostren “la llum i l’ambient de Dublín”.
Banville (Wexford, Irlanda, 1945), és autor de nombroses novel·les i està considerat un dels millors escriptors actuals en llengua anglesa. Ha estat guardonat amb diversos premis que han reconegut la seva obra: el Premi Booker, el Premi Kafka, el PEN irlandès, el Premi Estatal d’Àustria de literatura europea i el Premi Príncep d’Astúries de les lletres. La ciutat de Dublín és l’escenari principal de les novel·les del detectiu Quirke, que Banville escriu com a Benjamin Black.
El Pregó de la Lectura es va celebrar per primera vegada l’any 2003 amb la presència de Quino. Des d’aquell any han estat pregoners José Saramago, Martí de Riquer, Emili Teixidor, Antonio Tabucchi, Alessandro Baricco, Bernardo Atxaga, José Luis Sampedro, Josep Maria Castellet, Raimon, Albert Sánchez Piñol i Donna Leon.
Aquest acte s’inscriu dins dels actes relacionats amb la candidatura de Barcelona com a Ciutat de la Literatura de la UNESCO.