A partir del 16 d’abril, al Teatre Poliorama presentaran ‘El coloquio de los perros’, una adaptació de la novel·la de Miguel de Cervantes que Els Joglars van estrenar amb molt d’èxit a Madrid fa un any i que també van presentar a Catalunya en el marc del festival Temporada Alta.

És la història de dos vells gossos de carrer que, durant una nit, tenen el do de la parla i comparteixen les seves impressions sobre les misèries de la condició humana. “L’obra és minimalista, hi ha poc decorat perquè volem trencar amb l’hiperrealisme del teatre. Creiem que el teatre és l’actor, i que el decorat està aquí només per subratllar el seu art”, confia Ramon Fontserè, el nou director de la companyia. És la tercera obra de Cervantes que Els Joglars adapten per al teatre.

Un gir de 180 graus

En portar ‘El coloquio de los perros’ a Barcelona, la companyia fa un gir de 180 graus, i és que feia set anys que no actuava a Barcelona. El 2012 Albert Boadella va cedir la direcció a un membre de l’equip i, des de llavors, treballa més des de l’ombra: és ell, sobretot, qui ha adaptat ‘El coloquio de los perros’. “Hi ha hagut el canvi de direcció, com passa en el futbol amb els entrenadors”, explica Fontserè, “llavors el mateix Albert Boadella va dir que aprofitéssim per tornar a Catalunya, perquè creiem que tenim un públic. I així ho hem fet: ens hem posat d’acord amb ajuntaments i teatres. Nosaltres no tenim cap problema d’actuar, al contrari ens agrada molt perquè ens agrada molt fer teatre, aquest joc del teatre”.

De fet, la companyia ja té una altra obra en fase d’escriptura. Es dirà ‘VIP’ i parlarà dels “nous tirans dels nostres temps”: els nens. La peça s’estrenarà a Saragossa al setembre i la companyia espera poder-la portar a Barcelona.