Reconeixement a la carrera del cantautor Joan Manuel Serrat, que ha rebut la Gran Creu de l’Ordre Civil d’Alfons X. Serrat, de 77 anys, va anunciar fa uns mesos que deixarà els escenaris aquest 2022, quan finalitzi la seva última gira, i ha rebut la condecoració de mans del president del Govern, Pedro Sánchez. L’acte, al palau de La Moncloa, ha volgut commemorar l’aportació del noi del Poble-sec a la cultura des dels anys 60 fins a l’actualitat.

La distinció és la condecoració de més rang que pot obtenir una persona física que no sigui cap d’Estat o d’altes institucions. Va ser aprovada pel Consell de Ministres el 7 de desembre, només set dies després de l’anunci de la retirada del músic, per “la seva brillant carrera i la seva contribució a la cultura i l’art“. L’homenatge ha comptat amb una actuació de la cantant Rozalén, així com amb la presència de diverses personalitats del món de la música afins a Serrat.

Se suma a una creixent llista de reconeixements institucionals

Joan Manuel Serrat s’ha mostrat tranquil i distés durant l’entrega del guardó. Ha volgut reivindicar la seva independència artística assenyalant que “l’únic que he fet a la vida ha estat fer el que he volgut, com he volgut i de la manera que, encertada o equivocadament, havia de fer-ho.” L’artista també ha celebrat el fet d’obtenir el mateix premi que també han rebut, entre d’altres, Fernando Fernán Gómez, José Luis Cuerda o Concha Velasco.

L’únic que he fet a la vida ha estat fer el que he volgut ”
Joan Manuel Serrat, cantautor

Després de més de mig segle de carrera, una quarantena discs i més de 500 cançons publicades, l’autor de ‘Mediterráneo’ o ‘Paraules d’amor’, entre altres èxits, suma així un altre reconeixement institucional. A Serrat li han concedit ja la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona, la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya o la Medalla de la Legió d’Honor francesa, entre d’altres, a banda d’haver estat nomenat doctor honoris causa en diverses universitats.