La llança del Sant Jordi del segle XXI és un llapis. Així ho proclamen Òmnium Cultural i els editors en llengua catalana des de fa cinc anys, per bé que l'any passat no hi va haver Festa de la Llança. La Llança de Sant Jordi és també un web en què 5.000 lectors han escollit els títols que més els agradaria regalar avui. MURIEL CASALS, presidenta d'Òmnium Cultural "No hi ha pretensió d'un rànquing. Els cinc llibres que han estat més triats pels nostres, pels participants en aquest joc. És com un joc." El sondeig té quatre apartats: literatura infantil i juvenil, millors cobertes de llibre, no-ficció, en la qual han destacat títols del cuiner Joan Roca o l'alpinista Araceli Sagarra, i ficció. En aquest capítol han obtingut molts vots Care Santos, Andreu Martín, Vicenç Pagès Jordà, darrer premi Sant Jordi o Carla Gràcia Mercadé. Aquests darrers debuten avui en la tradicional marató de signatures barcelonina VICENÇ PAGÈS JORDÀ, escriptor "El Premi St. Jordi el guanyes una vegada a la vida, com a molt. Llavors, jo entenc que toca fer aquesta marató i la faig amb ganes." CARLA GRÀCIA MERCADÉ, escriptora "D'11 a vuit signant... i molt feliç. Molt contenta." Òmnium Cultural desplega punts de trobada amb escriptors a tot el territori català, i és l'espai central l'instal·lat a tocar de la seva seu, a la rambla de Catalunya amb el carrer de la Diputació. Allà signaran alguns dels guanyadors de recents edicions del Premi St. Jordi, com Vicenç Pagès Jordà o Xavier Bosch, a més d'altres destacats escriptors com Jaume Cabré o Josep Maria Espinàs.

Títols més votats a la Llança de Sant Jordi

En la categoria de ficció, els títols més votats han estat, per ordre alfabètic: ‘Desig de xocolata’, de Care Santos; ‘Dies de frontera’, de Vicenç Pagès Jordà; ‘L’altra’, de Marta Rojals; ‘Les escopinades dels escarabats’, d’Andreu Martín, i ‘Set dies de Gràcia’, de Carla Gràcia Mercadé.

En la categoria de no-ficció (ordre alfabètic): ‘Cuina amb Joan Roca’, de Joan Roca; ‘Lo lleidatà és fàcil. Txarra’l, sisquere!’, de Robert Massip, Ferran Montardit i David Prenafeta; ‘Ni tan alt ni tan difícil’, d’Araceli Sagarra; ‘Salvador Puig Antich, cas obert’, de Jordi Panyella, i ‘Si Beethoven pogués escoltar-me’, de Ramon Gener.

En la categoria infantil-juvenil (ordre alfabètic):Barcelona Bestiari’, de Josep Carner, Ricard Pla, Pere Vivas, Jaume Subirana i Marta Luna;Diables!’, de Susana Peix Cruz i Sebastià Serra;El lladre de paraules’, de Carlota Iglesias, Àngels Ribas, Lia Bertran i Dani Alonso;L’edat del lloro’, de Gisela Pou, i ‘Xènia, tens un WhatsApp’, de Gemma Pascual.