L’Arts Santa Mònica exposa fins al 22 de novembre “L’atre ubic. Migracions del cos fragmentat”, una exposició que forma part del Panoràmic, un festival de Cinema, Fotografia i Més. L’esdeveniment enguany arriba a la quarta edició i per primera vegada aterra a la ciutat de Barcelona. La resta de la programació té lloc a Granollers.

El concepte d’extimitat

En aquesta edició el tema del festival és l’extimitat, un concepte que té un segle de vida i que es fa servir en l’àmbit de psicologia. Fa referència al desig de compartir la intimitat. Els artistes Mengwen Cao, Isa Fontbona, Mar C. Llop, Teemu Mäki, Ricardo Muñoz, Itziar Okariz i Francesca Steele, exploren l’extimitat des de diferents perspectives i situacions personals. Alguns ho fan des del rol de gènere, d’altres des del canvi de gènere o d’altres a través del canvi físic.

L’extimitat, segons explica la comissària de l’exposició, Mercè Alsina, “pot ser un pensament, una opinió que nosaltres guardem d’una manera secreta o no, volem compartir-la i també pot ser el nostre cos, especialment les nostres parts més íntimes i el nu seria una part d’aquesta expressió de la intimitat”.

“Som com volem ser”

Els set artistes presents a “L’altre ubic. Migracions del cos fragmentat” aborden l’extimitat des de diferents perspectives i situacions personals. Propostes en què a través de la pròpia experiència comparteixen aspectes de la seva intimitat que, alhora, són un posicionament.

Per a Mercè Alsina, la mostra és una espai on els artistes “mostren aquest espai de resistència, de dir, som com voler ser, pensem el que volem pensar i moltes vegades dubtem i tenim pors i tenim angoixes, però nosaltres estem treballant per imaginar-nos d’una altra manera, per pensar-nos d’una altra manera”.