El projecte del VHIR Vall d’Hebron Institut de Recerca, dels arquitectes Jordi Badia, Miquel Espinet i Jero Gutiérrez (BAAS Arquitectura i Espinet/Ubach), ha estat guardonat amb el Premi FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2025. Inaugurat el desembre del 2024, és un espai de més de 17.000 m² ubicat a l’antiga bugaderia de l’hospital.
El jurat d’aquesta 67a edició ha valorat que aquest projecte aconsegueix reorganitzar el campus universitari “amb una sensibilitat especial envers el context”. Es destaca com aquest gran edifici genera ciutat a través de “nous recorreguts per a vianants”. També valoren la transformació del concepte d’edifici docent i de recerca en un “espai amable i accessible”, i que incorpora la seva coberta com a mirador i espai públic obert a la ciutadania.
La Nave, el millor interiorisme
Per la seva banda, La Nave ha estat reconeguda en la categoria d’interiorisme. Es tracta d’un projecte d’Atienza Maure Arquitectos que transforma una antiga fàbrica de Barcelona en oficines per a una empresa tecnològica, i també en l’habitatge d’un dels fundadors. El jurat ha reivindicat “l’enginy en el desenvolupament d’un sistema constructiu prefabricat que dona una resposta eficaç a les necessitats i limitacions de l’encàrrec”.

Pel que fa al premi de ciutat i paisatge ha estat per la remodelació urbana de la plaça de Riells, de Comas-Pont Arquitectes, per “recuperar part del nucli antic per al ciutadà, en diàleg amb el paisatge de l’entorn”.
Una llar que s’adapta al canvi climàtic
El guardó en la categoria d’intervencions efímeres ha estat per a Seasonal House: A domestic climate driven experiment, un projecte de TAKK en “constant evolució, sense una data de finalització” que va sorgir amb la intenció de transformar un espai industrial de 400 m² en una llar. L’especial d’aquest projecte és que l’habitant és un nòmada climàtic que autoconstrueix el seu espai al llarg del pas de les estacions.

En la mateixa categoria d’intervencions efímeres s’ha atorgat una menció especial a l’exposició “100 objectes d’IKEA que ens hagués agradat tenir a VINÇON“, organitzada pel DHub i amb disseny expositiu de MAIO. La mostra debat sobre el “bon disseny” i la seva democratització a partir de 100 objectes dissenyats per la marca sueca que l’emblemàtica botiga del passeig de Gràcia voldria haver ofert. L’exposició es va poder visitar de l’octubre del 2024 al febrer d’aquest any.
Premi Re-FAD a la rehabilitació
El jurat també ha reconegut amb el Premi Re-FAD l’obra de rehabilitació del Vapor Cortès. Prodis 1923, a Terrassa, perquè “transforma amb sensibilitat un antic complex industrial en un equipament obert funcional”. El projecte és obra de Xavier Ros Majó, David Lorente Ibáñez, Roger Tudó Galí i Josep Ricart Ulldemolins (HARQUITECTES).
