La sala d’exposicions del Palau del Lloctinent alberga del novembre del 2019 a l’abril del 2020 l’exposició “Ecúmene. L’evolució de la imatge del món”. Organitzada per l’Institut Geogràfic Nacional, recull els seus fons cartogràfics de manera cronològica per explicar els canvis que, al llarg de més de 2.500 anys, ha tingut la imatge del món.

Des de temps remots, un dels neguits principals de l’ésser humà ha estat conèixer com és el món que habita, intentant respondre a quina forma té la Terra, quines són les seves dimensions o quina relació estableix amb els cossos celestes.

D’un món pla i circular al descobriment d’Amèrica

En aquesta exposició es fa un relat cronològic de les primeres referències geogràfiques escrites pel que fa a la forma de la Terra. S’hi pot veure des de mapes que representen la idea del poeta Homer, en què es creia que el món era pla i circular, passant per l’esfericitat de la Terra d’Aristòtil i fins al descobriment d’Amèrica, el 1492.

Posterior a això, va haver-hi expedicions que van ajudar a fer el dibuix del planeta en què habitem tal com el coneixem avui. És el cas, per exemple, de Vasco de Gamma, Magallanes i Elcano, Abel Tasman o James Cook.

El director de l’Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya, Estanislau Vidal-Folch, ha destacat que l’exposició, que disposa de 60 peces, de les quals 45 són mapes, està feta per a tots els públics i perquè tothom l’entengui.

Imatge: Jaume Cladera

L’exposició forma part de l’Arxiu de la Corona d’Aragó

L’exposició, que es podrà visitar fins a la primavera del 2020 de dimarts a diumenge de 10 a 19 h, forma part de l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

A més, en el web de l’institut es poden veure els diferents fons cartogràfics gràcies al Catàleg de la cartoteca.