El 16 d’agost és sant Roc i, en aquesta època, el barri Gòtic celebra la festa més antiga de la ciutat. Se’n té constància des del 1589. Per la seva antiguitat, la Generalitat va declarar Sant Roc Festa Patrimoni d’Interès Nacional, inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.

Un dels actes d’obertura de les festes aquest dimarts, 14 d’agost, és la cercavila inaugural, anomenada En Cu-cut dalt del Ruc. El capgròs Cu-cut apareix a la plaça Nova muntant un ase, una imatge que es repeteix des de l’any 1910. Tot seguit, el pregoner de les festes hissa la bandera heràldica i pronuncia el discurs que marca l’inici de la festa.

Els actes tradicionals es fan a la plaça Nova del 14 al 18 d’agost. Entre les activitats més destacades del programa 2018 hi ha mostres d’artesania, cercaviles, trobades de gegants, correfocs, música i castells de foc.

Tradició i turistes

Les Festes de Sant Roc són una de les cites ineludibles amb la història de la ciutat. Se celebra al cor del barri Gòtic i ben a prop de la Catedral de Barcelona. Aquest és, també, un dels punts més concorreguts pels visitants. Els turistes s’aturen i miren encuriosits les mostres de cultura popular, com ara les trobades de gegants.

La plantada de gegants

Com ja és tradició, aquest dimecres a la tarda, s’ha celebrat una plantada de les colles de gegants de Ciutat Vella. En Roc i la Laia, els amfitrions de les festes de Sant Roc, han rebut a la colla dels Gegants del Pi, a la colla de la Barceloneta i els de Sant Pere de Puel·les. Els gegants centenaris també han acompanyat als infantils i al Nan-cucut. Després de la trobada a la plaça Nova, han seguit un cercavila i han acabat amb un ball de gegants.