Els Premis Nadal i Josep Pla, els tradicionals guardons literaris concedits per l’editorial Destino, s’han entregat un any més el dia de Reis. Degut a la situació epidemiològica, els jurats han exposat els seus veredictes, com l’any passat, en una cerimònia a porta tancada, oberta només als mitjans de comunicació, a l’Hotel Palace. La novel·la guanyadora de la 78º edició del premi Nadal, dotat de 18.000 euros, ha estat ‘Las formas del querer’ de la periodista Inés Martín Rodrigo. L’obra s’ha imposat davant les 937 obres presentades. La d’enguany és l‘edició amb més títols de la història dels guardons.

La protagonista de ‘Las formas del querer’, la Norai, es una nena que ha crescut entre llibres i que fa front a la pérdua dels seus éssers estimats escrivint una novel·la. Curiosament, és un homenatge, com també ho és la guanyadora del Premi Nadal, als avantpassats. “La Norai explica els records que la seva àvia Carmen li va llegar des que era petita. Així explica la història de la seva família, que és paral·lela a la del nostre país des de la Guerra Civil fins a començaments del segle XXI. La Norai anirà descobrint les moltes formes d’estimar”, ha comentat Inés Martín Rodrigo.

Toni Cruanyes, Premi Josep Pla de prosa catalana

El Premi Josep Pla de prosa en llengua catalana, dotat amb 6.000 euros, ha estat atorgat al periodista Toni Cruanyes per la seva obra ‘La vall de la Llum’. Cruanyes ha escrit un llibre de memòries que gira entorn a la vida de la seva família i particularment a les vivències del seu avi a Canet de Mar. En paraules de l’autor, és un homenatge a una generació, la del seu avi, que va viure una guerra i va passar gana. “El procés d’investigació m’ha dut a descobrir secrets de la meva família i a redescobrir Canet de Mar, el paisatge de la meva infantesa”, ha explicat l’autor en referència al seu poble i a la vall del títol del llibre.

La seva obra ha estat escollida entre les 44 novel·les, procedents de totes les regions catalanoparlants, que han competit en la 54ª edició d’aquest certamen.

Centenari del naixement de Carmen Laforet

‘Nada‘ de Carmen Laforet, va ser la primera novel·la guardonada amb un premi Nadal, ara fa 78 anys. És una de les novel·les més estimades pels lectors a Catalunya durant les últimes vuit dècades. Els darrers mesos, ‘Nada’ ha entrat a les llistes de llibres més venuts, i segons l’editorial Destino, acumula, només el 2021, més de 50.000 exemplars venuts.