L’Imax Port Vell no podrà celebrar el vintè aniversari. Inaugurat l’any 1995, el cinema panoràmic abaixarà la persiana en les properes setmanes per manca de públic. L’empresa que gestiona la sala no ha pogut fer front a les pèrdues dels darrers anys i ha presentat un concurs de creditors. Tot i que encara no hi ha data definitiva per al tancament, els treballadors creuen que serà al setembre.

No obstant, encara no és clar quin serà el futur de l’edifici, situat a prop de L’Aquàrium i del centre comercial Maremagnum. El tancament s’afegeix al degoteig de sales de cinema que no poden fer front a la crisi i, de fet, l’empresa ha informat que també deixarà de funcionar l’Imax de Madrid.

La sala es va inaugurar l’any 1995 amb l’objectiu de difondre un nou concepte de cinema. En un anunci a la premsa el febrer d’aquell any, l’Autoritat Portuària de Barcelona feia gala d’un espai que tenia un sistema de projecció de 180 graus i integrava so digital. La publicitat titulava: “Moltes coses del cinema passaran a la història”. Una frase que, ara, té una lectura diferent. L’amfiteatre, amb capacitat per a més de 400 persones, ha resultat massa gran.

El 3D fa caure l’Imax
El sistema de projecció de pel·lícules Imax – que prové de les paraules en anglès “imatge màxima” – ofereix una resolució i definició de les imatges més alta que el cinema convencional. De fet, és el format de pel·lícula més gran de la història del cinema, amb un negatiu de 70 mil·límetres que habitualment es projecta en pantalles de 23 x 30 metres. Tot i que en un inici només es projectaven documentals, posteriorment s’hi van afegir films convencionals. Els darrers anys, però, el 3D ha posat aquest sistema en escac i mat.