“La floració de les suculentes” és el títol de l’exposició de l’artista mexicà Fabián Cháirez que es pot veure a Imaginart Gallery fins al 26 de març.

Nascut a Chiapas el 1987, Cháirez és un artista controvertit en el panorama cultural llatinoamericà per la seva lectura sobre la masculinitat. L’exposició inclou el retrat d’Emiliano Zapata que va formar part de l’exposició del centenari de la mort del líder revolucionari al Museu del Palacio de Bellas Artes, integrada per unes 150 obres realitzades per una setantena d’artistes del segle XX. La representació de Zapata va causar un gran rebuig en la societat mexicana.

A la recerca d’altres masculinitats

Fabián Cháirez utilitza la metàfora de les plantes suculentes per reflexionar sobre la crisi de la masculinitat. En les seves pintures, al costat de símbols propis de la virilitat del genet o del cavaller, els homes apareixen nus en actituds associades a la feminitat. L’artista mostra una masculinitat que s’allunya dels valors tradicionals, hegemònics i acceptats per la societat, i la presenta com a vàlida.

Rebuig i protestes a Mèxic

La mostra inclou una representació a cavall d’Emiliano Zapata, que va provocar molt de rebuig en l’exposició que commemorava el centenari de la mort del líder de la revolució mexicana, celebrada fa dos anys a Ciutat de Mèxic. Va generar una reacció immediata de tota la tradició zapatista, progressista i sindicalista a Mèxic i hi va haver manifestacions. Fins i tot la família d’Emiliano Zapata va interposar una sèrie de demandes. La galeria mostra un recull de notícies sobre les manifestacions al costat de la sala on hi ha la pintura, que ara forma part de la col·lecció “Censured” de Tatxo Benet.