El Poblenou acollirà el primer centre d’art digital de la ciutat, és a dir, un espai on es posarà la tecnologia al servei de l’artS’ubicarà a l’antic edifici del cinema Ideal, al carrer del Doctor Trueta, i durà el mateix nom que la sala històrica. Les obres per convertir l’edifici en l’IDEAL (Immersive Digital and Arts Lab), han de començar aquest mateix mes d’abril, amb la previsió que es pugui inaugurar el nou centre a l’octubre. Els impulsors volen convertir-lo en un referent de les noves narratives.

La coordinadora del projecte, Nerea López, creu que a la ciutat “falta un equipament com aquest, dedicat 100 % a les arts digitals”, ja que fins ara només hi ha llocs on en pots “consumir de manera puntual”. López també ha explicat que l’objectiu és oferir un nou concepte d’art audiovisual. En aquest sentit, diu que es vol fer un pas més al fet de veure les “peces des d’un rectangle”, és a dir, des d’una pantalla. Del públic se n’espera una actitud diferent: “El que volem és que experimentin, que interactuïn amb les peces, que interactuïn amb l’art digital, perquè no és una cosa del futur sinó que ja està aquí i ha vingut per quedar-se”.

L’art del segle XXI

El centre tindrà una vessant doble. D’una banda, atreure el públic general perquè sigui un punt on anar a consumir art audiovisual. I, de l’altra, vol atreure creadors. Per això, a l’interior de les instal·lacions hi haurà un espai per veure obres “en directe” i també exposicions, alhora que tindrà zones reservades a creadors, amb tallers, conferències i un punt de “residència” per impulsar l’experimentació i la formació. Segons ha explicat López, quan no hi hagi programació oberta al públic, els residents podran provar les creacions a l’espai d’exposicions.

Les exposicions immersives, aquelles en què el públic pot submergir-se en l’obra, i la realitat virtual seran un dels principals reclams de l’IDEAL. La primera mostra estarà dedicada al pintor Monet. Tindrà un format en què les obres envoltaran el públic, i els espectadors podran “caminar” per les pintures.

Exposició de Monet a l'IDEAL

Capital 100 % privat

La iniciativa suposa una inversió de més de vuit milions d’euros en els propers cinc anys, que es destinaran tant a la reforma com a la creació de continguts. 3,3 milions del total del pressupost previst es destinaran a la producció d’obres.

La idea del projecte va néixer fa quatre anys en el marc del festival d’arts digitals MIRA, en què s’exhibeixen actuacions musicals, audiovisuals i instal·lacions immersives. Rere l’IDEAL hi ha el mateix festival, però també empreses i productores audiovisuals com MagmaCultura, DigaliX, Eyesberg i Minoria Absoluta. De fet, es tracta d’una iniciativa amb finançament 100 % privat.

Un passat lligat amb l’audiovisual

El cine Ideal es va inaugurar fa més d’un segle, el 1917, i durant anys va tenir un paper molt destacat en la vida cultural del Poblenou. Va funcionar com a sala de cinema fins al 1984, quan es va convertir en un estudi de televisió. Les instal·lacions televisives van estar en funcionament fins fa set anys i des d’aleshores han estat en desús. Ara, el nou projecte vol fusionar les dues vessants que havia tingut: ser un espai d’exhibició i, al mateix temps, de producció.