La vinculació entre Horta i el cinema ha estat sempre molt estreta. Aquesta és la tesi dels organitzadors d'una exposició sobre el setè art al barri que acull aquests dies el Centre Cívic Matas i Ramis. Expliquen que a Horta s'hi van rodar alguns dels primers films de l'Estat espanyol. JOAN TERMES, organitzador "Els primers estudis de rodatge de pel·lícules de gran format, de pel·lícules mudes a l'època, però pel·lícules amb argument, amb actors, van ser fetes a Horta." Més concretament, en aquesta finca, anomenada Martí i Codolar, que ara és una residència salesiana. La mostra, a més, repassa les sales de cinema del barri als anys 60 i 70. N'hi havia una dotzena. ROBERTO LAUHERTA, historiador "La importància del cine a Horta era molt gran. Realment hi havia uns quants cines a Horta i rodalia. sobretot ,el Venecia. Era un cine de 1.500 localitats, tenia amfiteatre, platea i tota una sèrie de luxes, era la cita setmanal." També presenta projectors antics com aquest. "Es col·locava la cinta aquí, l'endollaven, l'endollaven per aquí a través d'un tallafocs que hi havia aquí." I homenatja el centenari del naixement de la protagonista d''Allò que el vent s'endugué',Vivien Leigh. Ho fa amb un recull de les millors imatges de la col·lecció personal d'una veïna, l'Elvira Clara Bonet, que va conèixer personalment l'actriu. "A més a més, cada setmana tindrem una conferència temàtica que versarà sobre diferents temàtiques." Però la importància del cinema a Horta no es pot reduir al passat. Encara en té en el present. "Han sortit actors fantàstics, jo podria recordar ara el Lluís Homar o el Jordi Martínez." I en tindrà en el futur. Potser inspirant-se en aquelles filmacions pioneres a l'Estat que es van fer a Horta a principis del segle XX, el districte està potenciant el territori com a escenari perquè s'hi rodin noves pel·lícules.

A la finca Martí i Codolar, que avui és una residència salesiana, hi va haver els primers estudis de rodatge de pel·lícules de gran format. És l’inici d’una estreta relació entre Horta i el cinema, que aquests dies s’explica en una exposició al Centre Cívic Matas i Ramis. Mentre duri l’exposició, cada setmana es farà una xerrada relacionada amb alguns dels aspectes del cinema. La mostra els toca tots, des de la producció fins a l’exhibició cinematogràfica o el col·leccionisme d’objectes vinculats al cinema.

Història del cinema hortenc

Els promotors de l’exposició diuen que a Horta es van rodar alguns dels primers films de tot Espanya.

Als anys 60 i 70, al barri hi havia una dotzena de sales de projecció. La més important era el Cine Venecia, amb 1.500 localitats repartides entre la platea i l’amfiteatre. La sala era ben luxosa i el projector, d’última generació. A l’exposició se’n mostra un de l’època.

Però la importància del cinema a Horta no es pot reduir al passat. Encara en té en el present. Actors com Lluís Homar o Jordi Martínez són d’origen hortenc i actualment continuen protagonitzant històries en la gran pantalla.