El Monestir de Pedralbes, on Montserrat Figueras havia cantat sovint, ha estat l’escenari de l’ homentage organitzat per Arianna i Ferran Savall, fills de Figueras i Jordi Savall. Un 23 de novembre, la data de la mort de Montserrat Figueras el 2011. “Teníem necessitat de fer aquest homenatge. La meva mare va ser una pionera. Va descobrir a molta gent un repertori ibèric, italià i francès que va cantar com no s’havia cantat abans”, ens explica Arianna Savall d’un referent de la interpretació de música antiga.

L’homenatge, amb les entrades exhaurides, ha alternat recitacions de poemes i músiques que interpretava Figueras o amb les que tenia un lligam especial. Jordi Savall no ha pogut ser-hi perquè està de gira per França i Alemanya, però sí que ho han fet el poeta i historiador Carles Duarte, el contratenor Josep Maria Gregori, el tenor Francesc Garrigosa i els músics Peter Udland Johansen (que, amb Arianna Savall, lidera el projecte Hirundo Maris), Dani Espasa i Miquel Àngel Cordero, a més dels fills de l’homenatjada.

“En tots aquests anys des que va marxar m’he adonat que té molts seguidors que la segueixen recordant. A tot el món, per molta gent, segueix essent un referent. Va ser una figura universal”, conclou Arianna Savall.