Dolors Monserdà va ser una escriptora i activista sarrianenca d’entre finals de segle XIX i principis del XX i és considerada una de les primeres feministes de Catalunya. Amb motiu del centenari de la seva mort s’ha volgut homenatjar aquesta figura de la burgesia sarrianenca amb una exposició al Centre Cívic Sarrià organitzada per M. Carmen Mas i Sofia Esteban, especialistes en l’escriptora. A l’homenatge es poden veure fotografies originals, cartes, poemes i llibres d’aquesta personalitat barcelonina.

Activista burgesa pels drets de les obreres

Dolors Monserdà va ser una gran defensora dels drets de les dones i de la seva autonomia. Donava suport a les obreres, sobretot les cosidores, i va crear el Patronat d’Obreres de l’Agulla per millorar-ne les condicions laborals. D’altra banda, també va conscienciar les dones burgeses amb la Lliga de Compradores i la creació de la llista blanca, un registre de botigues de roba que no explotaven les treballadores on es recomanava anar a comprar. Monserdà va ser una impulsora d’obres socials i feministes i escrivia a la revista ‘Feminal’, de Carme Karr.

Escriptora feminista

Va estar influenciada per la cultura burgesa del moment, ja que el pare era relligador de llibres i sovint feia tertúlia a la rebotiga amb personalitats com Josep Anselm Clavé, Milà i Fontanals, Frederic Soler o Narcís Monturiol.

Dolors Monserdà va escriure una desena de novel·les com ‘La Montserrat’, ‘La fabricanta’ o ‘Maria Glòria’, així com també narrativa curta, poesia, teatre i assaig. En tots els casos, intentava explicar la situació de la dona en aquell moment i reivindicava les injustícies que patia. Va ser premiada diverses vegades als Jocs Florals i el 1909 es va convertir en la primera presidenta dona del certamen.