‘Un Santos (sense Santos)’ és l’espectacle que ha organitzat el Teatre Lliure al compositor valencià Carles Santos, que va morir al desembre als 77 anys. Segons els organitzadors, ha estat una festa sorpresa per retre homenatge al músic i a la seva polifacètica trajectòria artística, en què Santos va destacar com a compositor i director musical però en la qual va incloure altres disciplines artístiques com la fotografia, el cinema, la literatura o l’escultura.

Una sala plena de gent i emocions ha acollit aquest particular homenatge del Teatre Lliure a Carles Santos, un mes després de la seva mort. L’homenatge ha comptat amb la col·laboració d’artistes que van tenir contacte professional amb el compositor, director musical i pianista. En definitiva, gent que li tenia molta estima i admiració per la feina feta. No hi han faltat noms com Federic Amat, Cesc Gelabert, Sol Picó o Àngels Margarit, entre d’altres. 

Tots han fet ressonar aquest dissabte alguns dels fragments i obres més importants de Santos com ara ‘Ricardo i Elena’, ‘El fervor de la perseverança’ o ‘Maquinofòbia pianolera’; un espectacle rodó que va dirigir Montse Colomé i Anna Llopart, dues de les seves més estretes col·laborades.

L’espectacle s’ha concebut com una obra amb parts corals, cantades amb solistes, textuals i fragments de dansa, que ha inclòs totes les disciplines que va abordar durant la seva llarga i prolífica carrera.

Santos és molt recordat a Barcelona pel seu paper en els Jocs Olímpics del 92, ja que va crear la fanfàrria que va sonar durant la cerimònia inaugural de l’esdeveniment. A més, Santos va guanyar en vida, entre d’altres, el Premi Ciutat de Barcelona de música i a la projecció internacional, així com la Creu de Sant Jordi.

L’homenatge ha acabat amb una llarga ovació en record del compositor valencià, molt vinculat a Catalunya i la seva capital.