Carlos Azagra i Encarna Revuelta han dibuixat en tinta i aquarel·les bona part de la vida cultural i reivindicativa del barri de la Prosperitat. Les historietes estan inspirades en un guió que els mateixos veïns han escrit en els darrers 50 anys. El Casal de Barri de la Prosperitat recull una petita mostra dels seus cartells i de les vinyetes publicades en revistes en els anys 80 i 90. Un petit homenatge al que consideren el seu segon barri, la Prosperitat.

Historietes d’una Prosperitat ja centenària

Entre els dibuixos d’Azagra i Revuelta, hi ha recollits molts dels episodis de la Prosperitat dels darrers 50 anys: la lluita pels equipaments o les zones verdes, la vaga de la Harry Walker, concerts i actes antimilitaristes, trobades per la convivència i contra la xenofòbia, manifestacions en defensa de la sanitat i l’educació, i un llarg etcètera.

La Prosperitat ha estat sempre un barri molt combatiu que ha sabut barrejar l’acció veïnal amb la diversió. Tots els seus cartells festius sempre recullen un toc reivindicatiu, un fet que Carlos Azagra ha captat molt bé al llarg d’aquests anys. “Cada dibuix representa una batalla”, comenta el dibuixant, “moltes vegades es guanyen, altres es perden. Sempre he escoltat el que volia la gent i he seguit el guió. Si cal reivindicar una plaça, una parada de metro, qualsevol cosa que s’ha aconseguit, s’ha aconseguit amb lluita”.

La seva parella a la vida, Encarna Revuelta, ho ha estat també en el terreny artístic. Les aquarel·les de Revuelta han donat color a molts dels episodis dibuixats per Azagra.  “M’agrada molt donar color amb la psicologia dels llocs, sobretot de la gent i dels moments”,  comenta Revuelta, “aquests cartells són trossos, part de la història explicada i no explicada als mitjans”.

 Una parella d’artistes

Carlos Azagra va iniciar-se en el món del dibuix a Saragossa. Quan va arribar a Barcelona per estudiar belles arts, va sumar-se a l’equip de Butifarra! i va començar a fer col·laboracions amb les associacions de veïns dels barris. Va publicar els seus dibuixos en infinitat de revistes i fanzins fins arribar a ‘El Jueves’, revista en què encara hi participa de tant en tant. També ha signat diversos llibres com ‘Estoy hecho un cocinillas’, ‘El último aragonés vivo’, ‘TBOlabordeta’, ‘Macaria’ o ‘Pedro Pico & Pico Vena’.

Encarna Revuelta, mestra pública de professió, ha estat l’encarregada de donar color i vida als dibuixos d’Azagra. Aquesta colorista ha treballat també amb artistes com Ivá (‘Historias de la puta mili’, ‘Makinavaja’), Tabaré  o Xcar (‘El Richal’, ‘Los mediamierdas’). Ha col·laborat també en diversos llibres com ‘TBOlabordeta’, ‘Macaria’ o ‘Pedro Pico & Pico Vena’.  A la seva bossa no falta mai una llibreta per acolorir tot allò que veu i li interessa.