L’Heliogàbal celebra 25 anys en un dels moments més complicats per a les sales de música en viu. Després de sis mesos amb la persiana abaixada, ara tornen a obrir el local i a programar. Tot i que l’aniversari ve marcat per un aforament limitat i mesures de protecció, podran celebrar-lo. Ho faran el 18 i 25 d’octubre als Jardins de la Sedeta.

Obres i la covid-19 han deixat tocada la sala

La sala gracienca ha tornat a obrir les portes després de mesos tancada per la crisi del coronavirus. No és la primera vegada que l’Heliogàbal ha de tancar, ja ho va haver de fer fa cinc anys per inspeccions i multes derivades de no tenir la llicència adequada.

La llicència del local és de bar cafeteria. Fa 15 anys asseguren que és l’única a què van poder optar tot i ser un projecte bàsicament cultural. Amb la nova ordenança d’espais de cultura viva van creure que la situació es podia regularitzar, però per sumar-s’hi havien d’adaptar el local. Ara, les obres ja estan acabades, però falta rebre la subvenció municipal amb què comptaven. El cost dels treballs, el tancament de la sala i les restriccions de la covid-19 han portat l’Heliogàbal a una situació complicada.

“Després de sis mesos és un drama”

“Seguim mantenint els locals i pagant els lloguers i en el cas de l’Helio el cost financer d’aquestes reformes que hem fet en els últims tres anys és molt gran, tot això és una despesa enorme cada mes, després de sis mesos és un drama, llavors ara poder tornar a obrir com a mínim t’agafes a un ferro roent, però és un desastre”, explica Albert Pijuan, de l’Heliogàbal. Ara tornen a obrir amb un aforament de 20 persones i reprenen la programació cultural. Comencen amb poesia els dijous, un clàssic de la casa.

Concerts als Jardins de la Sedeta

L’Heliogàbal no només reobre, sinó que està d’aniversari. Celebra 25 anys amb 3.000 esdeveniments a l’esquena. Ara, han organitzat la celebració seguint totes les mesures de protecció sanitàries. El 18 i 25 d’octubre als Jardins de la Sedeta sonaran Mishima, Joan Miquel Oliver, Joan Colomo i Hidrogenesse, entre d’altres.

Per Pijuan, “això és com una alenada d’aire fresc, poder celebrar l’aniversari, poder tornar a programar. El que necessitem és treballar amb una constància, no és que guanyem calés, ara fem un Festigàbal a l’estiu i guanyem calés o ara muntem l’aniversari i guanyem calés, intentem cobrir”.

Espais municipals per programar

Tot i que a la Sedeta hi haurà un aforament de 300 persones, la sala gracienca només pot acollir-ne 20, per això creu que poder disposar d’espais grans de la ciutat podria donar oxigen a les sales i seguir programant concerts. Per això, els locals reclamen a l’Ajuntament que cedeixi espais als districtes per seguir organitzant concerts. Asseguren que això ajudaria les sales, però també el teixit cultural de base, el planter cultural de la ciutat.