L’escriptora Xita Rubert Castro ha guanyat el Premi Herralde amb la novel·la Los hechos de Key Biscayne. L’autora explica al betevé directe que “un premi només es pot rebre amb alegria i sorpresa, perquè la feina d’escriure un llibre et porta molt de temps”. Aquesta és la segona novel·la de Xita Rubert, que ha compartit el Premi Herralde de Novel·la ex aequo amb l’escriptora xilena Cynthia Rimsky.
La novel·la se situa a l’illa de Key Biscayne, als EUA, i narra la vida d’una família que s’hi acaba de traslladar. L’indret i la relació familiar s’entrellacen en la narració. Xita Rubert coneix Key Biscayne, perquè hi va viure una temporada, i explica que “és un lloc que no es pot definir en una frase, un indret molt contradictori on conviuen classes socials, culturals, llengües i diverses generacions que a vegades s’entenen entre si i a vegades no. Hi ha una densitat de problemes que jo volia investigar a través de la ficció”.
La família
La narració explica “els fets” entre un pare extravagant i els dos fills adolescents que acaben d’arribar a Key Biscayne. El personatge de la filla de 12 anys és el fil conductor de la novel·la. Xita Rubert indica que volia “explorar la relació de dependència entre un pare de 70 anys i la seva filla adolescent, un retrat complex, però afectuós, que també té molt a veure amb els veïns de la zona”.
Novel·la còmica o de terror?
Xita Rubert reconeix que “al principi era una novel·la de 400 pàgines, però vaig pensar que podia explicar la mateixa història de manera molt més àgil, perquè el lector se senti arrossegat i que cada pàgina sigui com un descobriment”.
L’escriptora explica que, en les presentacions de l’obra, els lectors “m’han dit que és una novel·la còmica, una sàtira social i humorística, però d’altres m’han dit que és una novel·la de terror, crec que no és incompatible i m’agrada que pugui tenir totes aquestes lectures”.