Fill i nét d'arquitectes, Joan Bassegoda es va graduar a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona el 1957. El 68, quan va començar a donar classes d'història de l'arquitectura, es va fer càrrec de la Reial Càtedra Gaudí, que conserva el fons documental més important sobre el genial arquitecte. Bassegoda hi va treballar durant més de 40 anys, en què va esdevenir la màxima autoritat acadèmica i el millor divulgador de l'obra d'Antoni Gaudí. Així en va parlar per a BTV l'any 2004. JOAN BASSEGODA, conservador de la Reial Càtedra Gaudí "A Gaudí li agradava l'arquitectura sense arquitectes i li agradava l'arquitectura popular. // El van apreciar molt en el seu temps, però en Gaudí no va ser mai un arquitecte modern. Perquè modernitat vol dir que ara està d'actualitat i demà ja ha passat de moda. En canvi Gaudí, 76 anys després de la seva mort, segueix estant dalt de tot i això que mai no va fer publicitat ni mai no va fer màrqueting ni no mai va fer res de tot això." Tot això que sí que fan els arquitectes moderns, davant de qui Bassegoda va reivindicar el Gaudí més tradicional i conservador. Joan Bassegoda tampoc no va dubtar a defensar públicament la Sagrada Família davant del túnel del tren d'alta velocitat que s'ha fet sota el carrer de Mallorca. JOAN BASSEGODA, director honorari de la Reial Càtedra Gaudí "Mentre es faci el túnel hi haurà vibracions i un cop estigui acabat el túnel i passi el tren per allà hi seguirà havent vibracions. I això pot ser perillós, així s'ha demostrat en altres túnels que s'han fet, que han sortit esquerdes als edificis. Però és que les esquerdes a la Sagrada Família i a La Pedrera poden ser molt més importants perquè són uns edificis més alts." Joan Bassegoda va dirigir les obres de conservació del Parc Güell, la Casa Batlló i la Casa Calvet. Com a arquitecte especialitzat en la restauració de monuments, també va actuar sobre edificis no gaudinians com la Catedral de Barcelona o el Palau de la Música Catalana.

Nascut a Barcelona el 1930 es va llicenciar el 1956 a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. 10 anys més tard va ser escollit president de l’Associació d’Amics de Gaudí. El 1968 va ser nomenat director de la Reial Càtedra Gaudí-UPC, càrrec que va ocupar fins que es va jubilar l’any 2000. Des d’aleshores va passar a ser-ne director honorari.

Com a responsable de la Càtedra Gaudí, va ser un dels màxims divulgadors de l’obra de l’arquitecte modernista i també un gran expert en la restauració de l’obra gaudiniana. Com a arquitecte es va especialitzar en la restauració d’edificis històrics. Són obra seva les restauracions de la Casa Batlló, el Parc Güell i també de Santa Maria del Mar, el Monestir de Poblet o el Palau de la Música Catalana.

Bassegoda Nonell va escriure una trentena de llibres i més d’un miler d’articles dedicats a la història de l’arquitectura i, sobretot, a la vida i l’obra d’Antoni Gaudí. D’entre tots aquests llibres destaca ‘El gran Gaudí’. Publicat el 1989, és considerat la monografia més detallada de l’arquitecte modernista.