El mestre veneçolà Gustavo Dudamel ha dirigit els cors del Palau de la Música en el seu primer concert després de l’aturada per la crisi sanitària. Sota la seva batuta, l’Orfeó Català, el Cor de Cambra i l’Orquestra Simfònica de Galícia han interpretat la ‘Novena’ de Beethoven.

El concert ha substituït el que havia de dirigir Dudamel al mes d’abril (amb la Mahler Chamber Orchestra), que va ser cancel·lat com la resta de la temporada Palau 100. De fet les entrades per l’abril servien per aquest concert, per bé que en aquella ocasió el progarma era diferent. El veneçolà havia de dirigir l”Obertura Leonore’ de Beethoven, la Simfonia inacabada de Schubert i ‘La nit transfigurada’ d’Arnold Schönberg.

“Com a celebració de la represa, també com a homenatge als sanitaris, la Novena era, pel seu significat d’himne de germanor, la millor opció”, explica Joan Oller, director artístic del Palau. Cal recordar, si més no, que en la temporada 2019-2020 Beethoven era ja el compositor destacat, atès que enguany s’escau el 250 aniversari del naixement del compositor alemany.

Els cors han cantat amb mascareta

El concert ha estat el primer dels cors del Palau des de l’aturada imposada per la pandèmia. Un concert especial i històric també per la forma com han cantat els cors: amb mascareta i amb els intèrprets repartits per les galeries de l’orgue i els pisos primer i segons del Palau, llocs que habitualment ocupen espectadors. “Hem fet molts assajos i les mascaretes quirúrgiques no atenuen tan el so. Es pot cantar amb mascareta. Jo soc el primer sorprès”, assegura Pablo Larraz, director de l’Orfeó.

L’aforament al Palau de la Música segueix estan limitat al 50%, com als concerts de petit format de l’estiu. “Estem pendents de veure si podem incrementar l’aforament quan comenci la temporada Palau 100 al novembre. Sinó, haurem de ser imaginatius. Una possibilitat seria pactar amb els artistes passis dobles”, apunta el director artístic del Palau.