El director d’orquestra Gustavo Dudamel ha estat distingit amb el títol Amic de Barcelona. En un acte celebrat al Saló de Cent, l’alcalde Collboni ha fet l’entrega d’aquest títol honorífic al director per la seva defensa dels valors de la igualtat i la lluita contra la pobresa, l’excel·lència musical i el seu vincle amb la ciutat.

Gustavo Dudamel és un músic i director d’orquestra veneçolà de reconegut prestigi que té un lligam especial amb la ciutat de Barcelona. En els darrers anys, sobretot a través de tres equipaments culturals que compten amb el compromís de l’Ajuntament —el Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu i L’Auditori—, Gustavo Dudamel ha actuat amb periodicitat i gran èxit a la ciutat de Barcelona.

L’acte ha comptat amb intervencions del guardonat, Gustavo Dudamel, del director del Palau de la Música, Joan Oller, i del director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar, així com una actuació de l’associació musical Vozes, a la qual el mateix Dudamel s’ha sumat al violí. El director de l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles, de la Simfònica de Göteborg i de la Simfònica Simón Bolívar ha confessat que, a Barcelona, sempre s’hi ha sentit “com a casa” i que està “infinitament agraït” a la ciutat.

Protagonista del Clàssica a la platja

Un dels atractius de la regata cultural que la Copa Amèrica 2024 de Barcelona portarà a la ciutat els propers mesos serà el programa del Clàssica a la platja, que s’incorpora a la programació amb dos grans concerts gratuïts a la platja de Sant Sebastià. El 12 de juliol al vespre, Gustavo Dudamel repassarà la música del compositor de bandes sonores de Hollywood John Wiliams. Hi sonaran temes de pel·lícules com ‘La guerra de les galàxies’, ‘Harry Potter, ‘Superman’, ‘ET’ i ‘Jurassic Park’.

Dudamel dirigirà el Cor i l’Orquestra Simfònica del Liceu. En el concert també hi participaran la violinista Maria Dueñas i el violoncel·lista Pablo Fernández amb la col·laboració del Cor Infantil de l’Orfeó Català.

Un títol honorífic per a personalitats foranes relacionades amb la ciutat

El títol honorífic d’Amic de Barcelona s’atorga amb l’objecte de distingir aquelles persones físiques o jurídiques, estrangeres o de nacionalitat espanyola amb residència fixa a l’estranger, que per les seves activitats han afavorit notablement els interessos generals de Barcelona o han destacat notòriament en la defensa d’aquests interessos. L’han rebut personalitats com el cineasta Woody Allen, l’activista i Nobel de la Pau Rigoberta Menchú, l’arquitecte Norman Foster i els músics Bruce Springsteen i Prince.