El festival distribueix els 83 espectacles programats entre els dos grans eixos que l’han estructurat en les darreres edicions, el Grec Montjuïc i el Grec Ciutat. Els equipaments de Montjuïc acolliran més de la meitat dels espectacles i la plaça de Margarida Xirgu s’hi incorpora de manera estable amb activitats gratuïtes.

Amb l’objectiu d’afavorir amb més temps i més recursos les produccions que estrenen al festival s’ha reduït en una vintena els espectacles programats. A diferència de l’any passat, en aquesta edició no hi haurà programació a l’agost. En canvi, s’ha volgut aprofundir en l’aposta per les coproduccions i de les 21 de l’any passat se n’ha passat a 34 aquest any. La majoria són amb companyies locals, però també s’ha iniciat una línia de coproducció internacional.

El programa es distribueix per tots els districtes amb més de 60 recintes i una trentena d’espais de la ciutat , de manera que, a més dels equipaments escènics, també seran seu del Grec centres cívics, biblioteques o espais de gastronomia. En la línia de fer arribar el festival a tothom, agafen pes les produccions fruit de projectes comunitaris.

Els organitzadors destaquen que el 46 % dels espectacles  tenen una dona en algun dels càrrecs de direcció artística, fet que representa un increment respecte de l’edició anterior.

Broggi per a l’espectacle inaugural

El festival ha encomanat a la companyia La Perla 29 la inauguració. ‘El poema de Guilgamesh, rei d’Uruk’ serà el primer muntatge d’Oriol Broggi al Teatre Grec. La cloenda se la queda Sòfocles, amb la lectura que Antonio Simón fa de ‘Filoctetes’. Agrupación Señor Serrano tornarà al festival amb ‘Kingdom’ amb una muntatge sobre el capitalisme.

No hi faltaran alguns dels noms més internacionals del teatre. El belga Jan Fabre, considerat un dels creadors més avantguardistes d’Europa, hi presentarà ‘Belgian rules’ i la directora britànica Katie Mitchell es basa en l’obra de la Nobel Elfriede Jelinek per presentar ‘Ombra (Parla Eurídice)’ amb actors de la prestigiosa Schaubühne de Berlín.

La dansa també estarà representada amb noms de prestigi. La principal companyia de dansa contemporània d’Àsia, Cloude Gate, representarà amb moviment la cal·ligrafia xinesa, i Akram Khan Company obrirà els espectacles al mercat de les flors amb ‘Xenos’. La Veronal presentarà ‘Pasionaria’, un dels espectacles de creació d’aquest Grec en què la companyia barcelonina reflexiona sobre el progrés.

El festival també servirà per unir la bailaora Rocío Molina i la cantant Sílvia Pérez Cruz amb un muntatges sobre la maternitat. Tampoc no hi faltarà el circ i la companyia quebequesa Cirque Alfonse transformarà amb ‘Tabarnak’ el Teatre Grec en una església.

La música inclourà l’estrena del nou muntatge d’Albert Pla, la presentació de l’últim treball d’Enric Montefusco, ‘Coros de medianoche’ i la celebració del 50è aniversari del Festival de Jazz de Barcelona amb el guitarrista Pat Metheny. Un altre aniversari musical, els 25 anys del Sónar, tancarà l’edició d’aquest any amb un concert al Teatre Grec d’Alva Noto i Ryuichi Sakamoto.

Cadires noves i cursos de cuina

Els habituals al festival no passaran per alt una de les novetats que no té res a veure amb el programa perquè el teatre Grec té cadires noves i també s’ha renovat l’espai gastronòmic dels jardins. A més, la gastronomia destacarà en el programa d’activitats paral·leles i alguns dels artistes del festival oferiran cursos de cuina.