El Grec 2020 se celebrarà sigui com sigui malgrat els efectes del coronavirus. El que encara no se sap és en quin format es farà i tal com ha explicat a betevé el seu director, Cesc Casadesús, l’organització treballa amb els diferents escenaris de la pandèmia per escollir un format que faci viable el festival d’enguany. En tot cas, la decisió final està previst que es comuniqui el 26 de maig tret que l’Ajuntament en decreti la suspensió abans.

Cap espectacle cancel·lat

A hores d’ara cap de les més d’una cinquantena de produccions programades està cancel·lada ni cap artista s’ha esborrat del Grec 2020. Únicament estan en suspensió quatre espectacles que s’han de fer en col·laboració amb el Festival d’Avinyó, que, tot i que s’havia de celebrar al juliol, ja ha anunciat que no es farà pel coronavirus. Per aquesta raó, Casadesús i el seu equip treballen ara amb la idea que el festival es pugui celebrar amb normalitat en les dates previstes i en el format inicial. A més, tal com va anunciar el govern municipal, el Grec s’allargaria durant l’agost per incorporar-hi algunes obres cancel·lades durant l’estat d’alarma com les de la Quinzena de la Dansa Metropolitana. La decisió de mantenir-lo així, però, es prendrà la primera setmana de maig. Una altra possibilitat estudiada és que s’hagi de fer amb unes mesures especials com pot ser la reducció d’aforaments.

Un Grec descentralitzat o un Grec en línia

Cesc Casadesús explica que la intenció és no cancel·lar el Grec 2020 perquè serà fonamental en la recuperació cultural de la ciutat i del sector en una temporada en la qual no es preveu que es facin gaires produccions noves. De fet, si finalment els formats previstos no són viables també n’hi ha d’altres damunt la taula. Si els teatres reobren al juliol es podria descentralitzar una part de la programació del Grec al territori en fires com la de Tàrrega i la de Manresa i mantenir una part dels espectalces a Barcelona. I fins i tot, també es treballa amb la possibilitat que continuï el confinament de la població o que hi hagi un rebrot del coronavirus, que obligarien a buscar solucions imaginatives com fer un Grec 2020 en línia. Amb tot, també hi haurà altres condicionants per esclarir com saber si les companyies internacionals podran participar en la cita o si els espectacles de circ i dansa, que requereixen més contacte físic, seran a temps de fer tots els assajos necessaris. Casadesús també ha assegurat que passi el que passi pagaran tots els artistes que ja havien contractat per al Grec 2020.