Tot i que en els últims anys hi ha menys colles i menys quilos de caramels, la festa de Sant Medir ha tornat a omplir Gràcia de dolços. 24 colles, un miler de romeus i 46 tones de caramels. Aquesta tradició es manté des de fa 185 anys. JOSEP ANTONI TORRALBA, president de la Federació de Colles de Sant Medir "És una festa cara, el mínim, mínim que crec que es gasta un romeu són uns 600 euros aproximadament. A partir d'aquí, tot el que tu vols, és clar, tots els caramels te'ls pagues tu. I si en vols més quilos, els pagues. Si hi ha una crisi econòmica, una de les festes que més ho nota és la nostra, perquè ho necessites molts calers per anar-hi, i hem notat que han desaparegut em sembla que són tres colles i els romeus han baixat, han baixat bastant." Tot i aquesta situació, cada any són més els que visiten la festa. Des de bon matí els romeus es preparen per viure el dia més dolç de l'any. Primer cal llençar la traca i esmorzar. A la colla La Victòria les truites s'han convertit en una tradició. El Joan, que n'és el president, des dels nou anys que reparteix caramels. JOAN PUIG, president de la colla La Victòria "La festa, quan comences i ets canalla, la vius d'una altra manera. Més de xerinola, de festa, de presumir pel barri muntat a cavall... però després arrela amb tu i et pot més el que representa la festa i el sant." A la família del Joan són quatre generacions les que participen de la festa. JÚLIA PUIG, colla La Victòria "Anem amb les carrosses i molts tirem caramels i la gent que no és de la colla llavors agafa els caramels." A La Victòria hi ha més romeus de tradició familiar. MARTA ACÍN, colla La Victòria "Els meus avis ja venien, els meus pares i jo des que vaig néixer, perquè el primer any vaig anar al dinar amb el cuco." MARTA CASALS, colla La Victòria "Des de petita ja em van ficar en una colla i des de sempre he anat jo a Sant Medir." A més de la família, s'anima els coneguts a participar-hi, tot i que de vegades és difícil. FERRAN ACÍN, colla La Victòria "Els amics, de vegades, costa més, perquè no acaben d'entendre què és aquesta festa, et diuen: 'i tireu caramels?' i quan els dius que a sobre pagues, et diuen que tu estàs malament del cap, i és una cosa que fas perquè t'agrada." Aquest any els papers dels caramels han canviat i s'hi ha afegit "Sant Medir". Aquest no és l'únic canvi. Per exemple, està prevista una assemblea especial per buscar noves maneres de revitalitzar la festa. Entre d'altres, es planteja la possibilitat de celebrar Sant Medir en dissabte.

La celebració de Sant Medir ha començat amb les cercaviles matinals als barris de la Vila de Gràcia, Sarrià i Sant Gervasi. L’Esplanada del Miracle de l’Ermita, a Sant Cugat, ha estat l’escenari de la missa en honor al sant. Un cop acabat l’ofici, s’han lliurat les llaçades a les colles.

Al vespre, totes les colles de romeus i romeves s’han trobat, com ja és tradició, als carrers de Sant Salvador i de l’Escorial, a la Vila de Gràcia, des d’on ha arrencat la desfilada conjunta. Els camions han repartit caramels pels carrers de Nil i Fabra i Gran de Gràcia i han arribat al Pla de Salmeron.

Sant Medir encara no s’acomiadarà fins al pròxim diumenge, quan les colles recorreran els carrers de la Bordeta. També se celebrarà una missa a la parròquia de Sant Medir, on s’atorgarà la segona llaçada als romeus.