La Sagrada Família a mig construir envoltada de camps i pocs edificis. És una de les imatges que més repercussió ha tingut a Barcelona Desaperaguda. El creador de la pàgina, Giacomo Alessandro, ha aconseguit atrapar més de 69.000 seguidors que han descobert una plaça de Catalunya esquiable, famílies als anys 20 als banys de la platja de Sant Sebastià, a la Barceloneta, o l'arribada de Floquet de Neu al Zoo el 1967. És una llarga col·lecció de racons que ja no existeixen o s'han transformat radicalment i que van captivar l'italià Alessandro quan va arribar a Barcelona, l'any 2009. ANGELO LEDDA, amic de Giacomo Alessandro "Giacomo no es sólo una persona italiana, era un arquitecto, era encantado por la arquitectura, amaba la arquitectura, amaba la historia". CESC CORNET, amic de Giacomo Alessandro "Ell estava enamorat de tot Barcelona, tu passejaves per Barcelona amb el Giacomo i et paraves cada tres segons i et deia molt bé, això al año no se cuantos había esto y ara mira lo que hay, feies tres passes més i trobaves un altre edifici. Això era impressionant passejar per Barcelona amb el Giacomo. Jo mateix que porto 16 anys aquí he descobert molts llocs de Barcelona a través del Giacomo." Diuen que era una persona curiosa i entusiasta, i això també ha contagiat tota mena de particulars que han compartit fotos mai vistes. ENRIC H. MARC, historiador i filòleg "Ell va començar mostrant fotografies que estaven en arxius i aleshores la gent es va anar engresgant i acaba doncs cedint fotografies que pertanyen al seu arxiu familiar". Ara els seus amics es veuen incapaços de seguir el projecte a Facebook, al qual Giacomo, asseguren, es dedicava amb passió. El que volen és fer un llibre homenatge que reculli fotos antigues i les mostres de suport dels seguidors. Aquesta és l'última foto que va publicar a Facebook, just el dia abans de morir.

“Barcelona desapareguda. Pàgina creada i dirigida per Giacomo Alessandro. Qualsevol persona pot publicar fotos, dibuixos, aquarel·les, gravats, dissenys, plans de Barcelona del passat.” És la presentació de la pàgina de Facebook al voltant de la qual Alessandro, amb la participació d’una àmplia comunitat de seguidors, ha aconseguit recopilar una llarga col·lecció d’imatges antigues de Barcelona, sobretot de racons que no existeixen o bé s’han transformat radicalment durant els darrers anys.

Arquitecte originari de Sardenya, Alessandro es va instal·lar a Barcelona el 2009 i l’any 2013 va cursar el màster Laboratori de la Vivenda del Segle XXI a la UPC. La seva tasca de recuperació del passat d’aquesta ciutat també s’ha pogut seguir a Twitter, en un blog i en altres xarxes socials, a més de diverses exposicions i xerrades en què va difondre els seus amplis coneixements sobre Barcelona. Una ciutat “que el va estimar com ell l’estimava a ella”, reconeixen els seus amics a la nota de comiat que han publicat a la pàgina de Facebook.

Aquests mateixos amics anuncien que han decidit “acabar una de les coses que ell més desitjava en aquest món: fer un llibre en honor a la ciutat de Barcelona”. Tant la Barcelona Desapareguda a les xarxes com aquest llibre no tenen afany de lucre, així que tots els beneficis del llibre aniran destinats a la recerca contra la leucèmia.