La Generalitat ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el mural ‘Acid’, una obra de Keith Haring situada dins d’un edifici que s’ha d’enderrocar al carrer d’Atenes, al barri de Sant Gervasi – Galvany. D’aquesta manera, tot i que els propietaris de l’edifici tenen permís per tirar-lo a terra, estan obligats a conservar la pintura: no poden deixar que es degradi i, en cas que el vulguin vendre, la Generalitat tindrà prioritat en la compra.

La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Sònia Hernández, ha remarcat que aquest és el “màxim grau de protecció” que es pot donar als béns mobles o immobles. Hernández ha assegurat que estaran “molt amatents” al que es faci amb el mural i en aquest sentit ha puntualitzat que “la propietat es molt coneixedora del que implica la declaració”.

Única obra original de Haring a Catalunya

Per declarar-lo Bé Cultural d’Interès Nacional, experts del MACBA han elaborat un informe que n’acredita l’originalitat i el valor. Entre les proves de l’autoria de l’artista, la Generalitat destaca que hi ha una “àmplia documentació, en fotos i vídeos que mostren com Haring va pintar aquest mural”. Es tracta de l’única obra original de l’artista que hi ha a Barcelona. A la resta del món, hi ha murals a ciutats com Nova York, Berlín, París o Pisa.

Haring, artista emblemàtic de l’art pop molt proper a Andy Warhol i Jean Michel Basquiat, va pinar el mural durant una estada a Barcelona el 1989. L’artista va estar-se una setmana a la ciutat i cada nit va anar a ballar a l’Ars Studio, el local de moda a l’època. La complicitat personal amb el DJ el va dur a fer el mural ‘Acid’ a la seva cabina. Amb pintura plàstica, va traçar un dels seus personatges icònics. Durant la mateixa estada, també va pintar un altre mural, en aquest cas una obra contra la sida que va fer a la plaça de Salvador Seguí, al Raval. L’obra original havia desaparegut, però es va repintar el 2020.