Aquest dilluns s’ha fet entrega de les distincions en el marc d’una cerimònia al Teatre Nacional de Catalunya que ha obert la consellera de Cultura, Sònia Hernández, i que ha tancat el president de la Generalitat, Salvador Illa, que ha destacat els guardonats com a “referents de la Catalunya que volem”.
“Un país que vol ser gran, just, pròsper i culte té l’obligació de saber reconèixer les persones que el fan així”, ha afirmat el president català. També ha considerat que enmig d’un devessall d’informacions, “algunes de les quals dolentes, altres de directament falses”, els distingits amb les Creus de Sant Jordi són “illes d’esperança” que “ens impulsen a voler ser millors”.
Els discursos dels guardonats
Prèviament hi ha hagut les intervencions de la futbolista Aitana Bonmatí i del matemàtic Claudi Alsina, també guardonat amb la Creu de Sant Jordi, que ha fet un discurs entorn de la paraula gràcies. Així, Alsina ha plantejat la possibilitat que Catalunya es doti d’un dia d’Acció de Gràcies, com el que se celebra als Estats Units. “Ja que hem copiat el Black Friday”, ha reflexionat irònicament. “Mentre no ho fem -ha afegit- aprofitem el Nadal per donar gràcies”.
La jugadora del Barça, per la seva banda, ha assegurat que ha rebut “més crítiques per parlar en català que per jugar a futbol”, però ha subratllat que aquesta circumstància no l’ha condicionat “mai”. Per això ha demanat a les autoritats que “vetllin per preservar la llengua, permanentment atacada i que pateix una davallada en l’ús social” i que fomentin l’aprenentatge del català entre els nouvinguts com a eina “d’integració social”. Alhora ha lamentat que “perduren moltes desigualtats” entre homes i dones en àmbits com el sou, la feina o les situacions de violència.
Abans dels dos discursos a títol individual hi ha hagut el discurs del representant de les entitats guardonades. Josep Maria Bonmatí, president de La Fageda, ha afirmat que els projectes que duen a terme organitzacions com aquestes i com la resta que avui no han estat distingides “enriqueixen la cultura, milloren i dignifiquen la vida de milers de persones i contribueixen a la prosperitat de Catalunya”.
Judith Nedderman, Joan Liaño i Sabor de Gràcia
L’acte d’entrega de les Creus de Sant Jordi 2024 ha estat amenitzat amb actuacions musicals com la que ha ofert la cantant Judith Neddermann a l’inici de l’esdeveniment. Al mig de l’acte, Joan Liaño ha interpretat la cançó ‘Mai’ i al final ha estat el torn de Sabor de Gràcia amb ‘La rumba és catalana’.
Les Creus de Sant Jordi 2024
La periodista Àngels Barceló, els actors Eduard Fernández i Clara Segura, l’expolític Josep-Lluís Carod-Rovira, la plataforma audiovisual Filmin i SOS Racisme són algunes de les 20 personalitats i 10 entitats que han rebut la Creu de Sant Jordi 2024. El Govern els concedeix un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat “pels serveis destacats a Catalunya en defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural”.
