El govern català dona gairebé per fet que aquest estiu no es podran celebrar els tradicionals festivals de música i altres disciplines culturals per la crisi del coronavirus. “Difícilment podrem gaudir d’esdeveniments on hi hagi una acumulació important de persones“, ha assegurat la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó.

Després del consell executiu d’aquest dimarts, en què el Govern ha aprovat un pla de xoc de 31 milions d’euros per al sector de la cultura, Budó ha subratllat que “les dades d’avui no ens fan pensar que aquest estiu puguem gaudir d’aquest tipus d’espectacles“. És per això que s’ha presentat aquest “pla de rescat” que pretén “fer front, contribuir i pal·liar l’afectació de l’aturada d’activitats” en l’àmbit cultural.

Segons un estudi del Departament de Cultura, a Catalunya hi ha 400 festivals, concentrats especialment entre la primavera i l’estiu a les demarcacions de Girona i Barcelona. Fins ara, només s’han anul·lat el Polo Music Festival, que havia de tenir lloc a Barcelona entre el 22 de maig i el 7 de juny, i el Terramar de Sitges. El Primavera Sound, que l’any passat va reunir 220.000 persones, s’ha posposat a finals d’agost.

Els 250 festivals musicals subvencionats per la Generalitat van sumar l’any passat 2,1 milions d’espectadors, és a dir, un 4 % més que el 2018. L’increment té molt a veure amb el públic de festivals mitjans i grans com el Cruïlla, que va doblar espectadors, l’Anòlia (amb un 70 % més), l’Ítaca (un 40 %) o l’Acústica de Figueres (11 %).