Els Gegants del Pi s’han sotmès a una nova tasca de millora i manteniment. Ha servit per netejar els elements ornamentals de les figures, per canviar els cavallets interiors i també fer rèpliques més petites.

L’església de Santa Maria del Pi té una llarga tradició gegantera. Hi ha notícia de la participació de gegants relacionats amb aquesta parròquia des de l’any 1601. Els Gegants del Pi són coneguts arreu per la seva popular cançó, nascuda per Corpus del 1798. Tot fa pensar que les figures amb les fisonomies actuals van néixer el 1772, tot i que aquesta dada encara no es pot considerar segura.

Hi ha qui defensa que el gegant i la geganta són obra de diversos artistes i que daten dels primers anys del segle XIX. El que se sap amb certesa és que dels originals es conserven els caps i les mans, que es van recuperar el 1960 i que des de fa uns anys són a la vitrina de l’església de Santa Maria del Pi, a la vista de tothom.

Els Gegants del Pi, llestos per ballar

La vitrina, situada a l’entrada de l’església de Santa Maria del Pi, és la llar del Mustafà i l’Elisenda, els Gegants del Pi. Dels originals es conserven les mans i els caps, però es vetlla perquè el conjunt llueixi en perfecte estat. Per això es van fent tasques de manteniment. La darrera, per millorar l’estructura interior i els ornaments.

Laura Anton, membre de l’entitat Els Gegants del Pi, explica que en aquesta ocasió “s’han netejat les joies perquè d’estar exposats s’embruten molt i s’han canviat els cavallets perquè són gegants de 1800, recuperats l’any 60, llavors tenien el cavallet de l’any 60 i pesen gairebé cent quilos”.

Aquest 2019 sortiran dues vegades

Els Gegants del Pi normalment només surten una vegada a l’any. Aquest 2019, però, hi ha hagut una excepció, tal com ens explica la Laura Anton. “L’església commemora l’oratori de Carles Bagué quees va crear l’any 1807 per les festes de beatificació de Sant Josep Oriol i és el mateix any que es van crear els gegants. Llavors, van fer un concert aquí a l’església amb l’ESMUC i els Gegants, com a fet especial, van sortir”.

Qui vulgui tornar a veure ballar els Gegants del Pi haurà d’esperar al 16 de març, data prevista pel pregó de les Festes de Sant Josep Oriol.