Gegants Santa Eulàlia

Els gegants de la ciutat ja estan a punt per celebrar les Festes de Santa Eulàlia 2020. Aquest dissabte s’han inaugurat dues de les exposicions geganteres que hi haurà aquestes setmanes. I els pròxims dies els gegants tenen una agenda ben atapeïda d’activitats, per això us n’oferim una llista amb totes que faran durant aquesta festa major d’hivern.

XVIII Mostra de Gegantons

Mostra gegantons

Els gegants infantils de la ciutat es troben al Pati Manning de la Casa de la Caritat (carrer de Montalegre, 7). Es tracta d’una exposició única al país, amb prop de cent figures que pertanyen a entitats i associacions, però també a escoles i particulars. Els gegantets, capgrossos, cuques, dracs i cavallets, omplen els porxos d’aquest espai.

  • Horari: Del 2 al 7 de febrer, de 10.00 a 19.00 h

Exposició de bestiari festiu

El bestiari festiu de Barcelona també es reuneixen aquests dies. Des d’aquest dissabte estan exposats al Palau de la  Virreina, mentre fan temps tot esperant la festa major d’hivern. Allà s’hi pot trobar l’Atzeries, de la Vella de Gràcia; el Ca Cerber Bretolàs, de Sant Andreu de Palomar; el Tolc, del Clot; el drac Hydros i el follet Nébula, de la Trinitat Vella; el drac Grafus, del barri de Remolins de Tortosa; la Bèstia, de Parets del Vallès, el Magnafoc, de Vilobí del Penedès; el Maxtord, de Tordera, i el Nyctalus Albinyanensis, d’Albinyana.

  • Horari: De l’1 al 8 de febrer, de 10.00 a 20.00 h, i el 9 de febrer de 10.00 a 15.00 h.

La mostra de les Laies

La Virreina també s’omplirà de gegants a partir del 10 de febrer. És la coneguda com la mostra de les Laies, on participen amb les gegantes de Ciutat Vella, que des de fa dècades surten el dia de Santa Eulàlia a la tarda participen en el que es coneix com la passejada de les Laies.

  • Horari: Del 10 a l’11 de febrer, de 10.00 a 20.00 h, i el 12 de febrer, de 10.00 a 18.00 h.

Cercaviles i trobades de gegants durant les Festes de Santa Eulàlia 2020

  • Els protocols de l’Àliga:  L’Àliga de la Ciutat, acompanyada per la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, farà la solemne desfilada que surt de la plaça de Sant Jaume i culmina en un dels actes més emotius i transcendents de la celebració: el tradicional Ball de l’Àliga davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar.
    • Divendres, 7 de febrer, a les 20 h a la plaça de Sant Jaume i a les 21 h a la Basílica de Santa Maria del Mar
  • Trobada de gegantons: Les figures infantils de les colles de geganters i de les escoles, que han estat exposades des del 1 de febrer, desfilaran plegades pels carrers de la ciutat.
    • Dissabte, 8 de febrer, a les 10.00 h. Recorregut: plaça dels Àngels, carrer d’Elisabets, plaça i carrer del Bonsuccés, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume.
  • XXXVIII Trobada de Gegants a Ciutat Vella: Els gegants de totes les colles geganteres de Barcelona, i d’alguna de fora de la ciutat, es reuneixen en aquesta gran trobada a la plaça Reial.
    • Diumenge, 9 de febrer, a les 10.30 h. trobada a la plaça Reial.
  • Seguici de Santa Eulàlia: És l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. La primera edició, que es va celebrar l’any 1983, amb només dues colles, va ser l’origen de les Festes de Santa Eulàlia contemporànies.
    • Diumenge, 9 de febrer, a les 11.30 h. Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume.
  • Cercavila, mostra de lluïments de foc de bestiari: El bestiari que forma part de la mostra “Fantàstics!” sortiran en cercavila del Palau de la Virreina per fer els seus balls i lluïments pirotècnics a la plaça de Sant Jaume.
    • Diumenge, 9  de febrer, a les 17.00 h. Recorregut: Palau de la Virreina, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume.
  • La passejada de les Laies: Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se “Laia” per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern.
    • Dimarts, 12 de febrer, a les 18.30 h. Recorregut: carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume.