Mèxic i la seva cultura gastonòmica són cada dia més presents a Barcelona. Bona prova d'això són els 20.000 mexicans que viuen a la ciutat i els més de 50 restaurants dedicats a la cuina d'aquest país centreamericà. El Chapultepec n'és un. Serveix i ven productes mexicans als barcelonins que cada vegada són més receptius a aquest tipus de plats. ROBERTO LUNA, responsable de Café Chapultepec "Nosotros llebamos más de 10 años. No había casi nada, no había productos y la gente desconocia mucho y tenía mucho miedo al picante y ahora poco a poco se animan a probar." El Chapultepec i 8 locals més ofereixen una ruta fins a finals de mes per degustar especialitats mexicanes, és la Ruta del Antojito. Un dels darrers locals que ha obert a Barcelona és el Malpaso, ara fa cinc mesos. L'editorial del mateix nom fusiona literatura i gastronomia en un mateix espai. Magrat la distància entre Catalunya i Mèxic hi ha punts en comú entre les dues cuines. SALVADOR gerent restaurant Malpaso "Hay cosas curiosas. Por ejemplo ustedes usan los callos de cerdo, los animales de caza para hacerlos como estofado. O por ejemplo los calçots que ustedes los comen con romescu y nosotros con limón i pimenta y tambien hacemos en las brasas." Mèxic també està present a la ciutat des del punt de vista cultural. El mes de novembre hi ha un cicle de cinema a la Filmoteca i el CCCB organitza dues exposicions, una de les quals sobre la lluita lliure.

Una de les propostes de Festival Internacional de Mèxic a Barcelona és donar a conèixer la cultura popular mexicana a través de la gastronomia. La ruta del Antojito Mexicano fa parada en vuit restaurants de la ciutat especialitzats en la cuina d’aquest país.

Però, de fet, a Barcelona hi ha més de 50 restaurants mexicans. Els propietaris d’aquests establiments asseguren que, a poc a poc, els barcelonins han perdut la por als gustos picants.