La galeria Artur Ramon, de l’Eixample, presenta “Humberto Rivas i Giovanni Battista. Gravats i fotografies”, una “conversa” entre els dos artistes, separats per més de 200 anys. És la primera vegada que la galeria treballa amb fotografia i ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Humberto Rivas i del fill d’aquest, Salvador del Carril.

Paisatgistes i romàntics

L’exposició aprofundeix en la faceta de paisatgista d’Humberto Rivas (Buenos Aires, 1937 – Barcelona, 2009), que també va ser un gran retratista. Giovanni Battista Piranesi (Mogliano Veneto, Treviso, 1720 – Roma, 1778), per la seva part, va viure els finals del rococó però ja formava part del món neoclàssic. Va ser arqueòleg, arquitecte, investigador i gravador.

El blanc i el negre els aproxima, però l’eix principal del diàleg que s’estableix entre les seves obres són les runes i la mirada sobre l’inevitable del destí. “Piranesi s’ubica a l’inici del Romanticisme i Rivas té una mentalitat clarament romàntica”, explica José Aristizábal, comissari de la mostra, “és un artista que busca allò inexplicable, melancòlic i misteriós darrere dels paisatges”.

La recerca dels orígens

Un altre aspecte que uneix els artistes és la recerca dels orígens. Piranesi volia trobar el món clàssic romà, que admirava, i ho va fer amb una expressió grandiloqüent. Rivas, en canvi, va indagar-hi amb un llenguatge més íntim i personal. Segons explica Aristizábal, “busca el seu origen en voler, en arribar a Barcelona, l’any 76, trobar el Buenos Aires de la seva infantesa al Poblenou”.

200 anys de distància

El projecte s’emmarca en les converses entre l’art del passat i l’actual que promou la galeria Artur Ramon des que es va traslladar al nou espai del carrer de Bailèn. El diàleg entre Rivas i Battista ha pogut fer-se gràcies al fet que la galeria Artur Ramon té un dels fons privats més importants de Piranesi i, alhora, perquè han treballat amb l’Arxiu Humberto Rivas, que conserva tot el llegat del fotògraf barceloní nascut a Buenos Aires. L’exposició es pot veure fins al 24 d’abril.