Una performance de la Fura dels Baus ha estat el plat fort de la jornada inaugural de l’Ombra Festival a La Model. Una de les galeries de la presó ha acollit, en dos sessions, ‘Accions 1a’. Una performance visceral, marca de la casa, basada en l’escena ‘Els homes de fang’ del primer espectacle de la Fura, ‘Accions’, estrenat el 1984 a les Drassanes. Però si el festival de música electrònica ha convidat a la companyia és per la música. Les bandes sonores dels primers espectacles furers tenen molt a veure amb la música industrial, tota una referència per l’Ombra.

“Més enllà del fet escènic, La Fura, des del principi, va estar molt atenta a les innovacions tecnològiques en la música. A principis dels vuitanta ja vam adquirir un sampler”, explica Miki Espuma, director musical d”Accions 1a’. A l’espectacle, una actriu i tres actors surten de quatre cel·les com si sortissin de les profunditats on han estat vivint durant anys. “És un revival, tot i que no m’agrada la paraula, d’Accions”, detalla Miki Espuma. De fet, a Utopia 126 la Fura presentarà ‘CC21’, un repàs exclusivament musical als seus primers quatre espectacles.

Electrònica però amb component analògic

L’Ombra Festival, que el 2020 no es va poder celebrar, té el seu epicentre a Utopia 126. Però a La Model ha ofert un tast del seu esperit, amb actuacions com la de ‘She’s on tape’, nom artístic de Mimik quan punxa cintes de casset, un vestigi sonor del segle XX. “Ens interessen les bandes o artistes que escoltàvem a finals dels vuitantes i principis dels noranta, d’electrònica, però amb un component analògic. I les actuals que veuen d’aquell so”, afirma Raúl Gayo, director del certamen.

L’Ombra, que després de la inauguració se celebra entre els dies 26 i 28 de novembre, té com a escenaris, a més d’Utopia 126, les sales Razzmatazz, Wolf i Moog en sessions after.