La Fundació Vila Casas ha donat a Barcelona noves escultures de l’artista Xavier Mascaró (París, 1965). Amb el títol ‘Guardians’, les obres són grans escultures de ferro colat que representen una figura asseguda. Estan exposades al carrer de Sancho de Ávila, a la superilla del Poblenou, just davant del Museu de Can Framis, dedicat a l’art contemporani català. Al gener, la Fundació ja va lliurar a la ciutat tres ‘Guerrers’, i ara se n’afegeixen tres més.

Els ‘Guardians’ de Mascaró pesen aproximadament una tona cadascun i estan asseguts sobre set potes de ferro fos en una base de formigó. Cada figura fa uns 2,80 metres d’alçada per 1,90 d’amplada i 1,30 de fondària. Les escultures formaran part ara de la col·lecció d’Art Públic de la ciutat. Els ‘Guardians’ es van veure per primer cop a París el 2008 en una exposició al Palau Reial de París.

Colau Borràs Vila Casas

L’alcaldessa, Ada Colau, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, han tallat una cinta al costat del president de la Fundació Vila Casas, Antoni Vila Casas, per escenificar l’entrega de les escultures a la ciutat. “Necessitem més art i més cultura que mai per pensar-nos i repensar-nos els grans reptes”, ha dit Colau. Després dels discursos, i en clau d’humor, Vila Casas ha recriminat a l’alcaldessa que la superilla ha fet perdre visitants a Can Framis. Colau li ha replicat que cal pacificar tota la ciutat.