Diàleg entre cultures

Les pintures d’Abdellatif Zine, un dels artistes més cèlebres del Marroc, han donat la benvinguda al nou centre de la Fundació Ibn Batuta, situat al carrer de Sant Pau, 82, al barri del Raval. Es tracta d’una mostra que aplega les obres més recents del pintor, de tendència figurativa i sobre el folklore marroquí. Zine ha explicat a BTV que es tracta d’una mostra “simbòlica” per impulsar el diàleg intercultural.

Abdellatif Zine ©

Un centre obert a la ciutat

El president de l’entitat, Mohammed Chaib, ha explicat que es tracta d’un espai polivalent obert a tots els barcelonins, i que té l’objectiu de difondre les cultures marroquina, àrab i musulmana. Per això, a més d’exposicions també s’hi organitzaran xerrades, presentacions de llibres, concerts i tallers destinats a fomentar el diàleg, la convivència i la interrelació entre cultures.

Precisament, Chaib ha afirmat que és “absolutament necessari” donar a conèixer la cultura musulmana i contribuir a fomentar la convivència religiosa, en un moment en què “hi ha una imatge estereotipada de la imatge dels musulmans” a Catalunya. L’artista Zine ha parlat en la mateixa direcció i ha afirmat que la civilització àrab, que és mil·lenària, és una cultura de pau i respecte i, en cap cas, de violència.

[Foto: Àgata Fornós]

Del Marroc a Barcelona

L’associació Ibn Battuta -convertida el 2013 en una fundació- fa dues dècades que treballa en l’acollida de persones immigrades oferint serveis com classes gratuïtes de llengua (català, castellà i àrab) o assessorament legal, laboral i social. Ara bé, després de tot aquest temps arriba un canvi i, segons Chaib, ara és moment de reconèixer que aquestes persones “no són immigrants sinó ciutadans amb drets i deures”.

La Fundació, hereva de l’entitat, es dedica ara a noves tasques que ja no tenen a veure amb l’acollida sinó amb la cultura i el desenvolupament econòmic. Per això, des de la seu del Raval s’organitzen cursos de repàs, assessorament per a joves empresaris i projectes de promoció de la cultura catalana i marroquina.