El contratenor argentí Franco Fagioli ofereix el seu primer recital d’àries a Barcelona debutant al Palau de la Música. L’acompanya, el 20 de gener, l’Ensemble Gabetta Consort, que dirigeix el també argentí Andrés Gabetta. El concert, titulat ‘Naura & turments’ intercala àries de Händel, Vinci i Porpora, amb concerts per a violí de Vivaldi a càrrec de l’orquestra. El concert s’emmarca en el cicle Palau Grans Veus.

Fagioli és actualment un contratenor de referència, conegut per les seves agilitats vocals. A més de demandat per nombrosos teatres operístics, és el primer contratenor de la història que ha firmat un contracte amb el prestigiós segell Deutsche Grammophon. De la seva discografia en destaca l’enregistrament d’àries de Rossini que fins ara només havien gravat dones. “Se’m coneix com a contratenor, però la meva tècnica, moderna, és de mezzosoprano més que, per exemple, de contratenor anglès”, puntualitza Fagioli.

Enamorat de l’escola italiana

El repertori que oferirà al Palau és d’àries barroques interpretades per castrati. Fagioli s’ha interessat pels tractats que van deixar escrits per castrati, però creu que cada intèrpret n’ha de fer la seva lectura desposseït del pes de la teòrica tradició. “Quan treballo algunes àries em venen al cap cançons modernes. L’ària barroca és el que més s’assembla del repertoir clàssic a una actual balada o un pasdoble, cadascuna amb els seus afectes”, explica Fagioli.

A aquests afectes fa referència el títol, amb àries que responen a diferents estats d’ànim. “És un programa d’àries italianes. Soc un enamorat de l’escola italiana, del bel canto, que jo veig com una única cosa. El bel canto no és exlusivament del XIX. És una escola de cant, la italiana”, afirma el contratenor.

El violinista Andrés Gabetta és considerat un dels especialistes en Barroc dels darrers temps. Ha actuat com a solista i concertino en nombroses sales. Al vídeo pots veure imatges d’un dels assajos de Fagioli amb el Gabetta Consort.