Tot va començar amb un llibre de postals antigues de Barcelona. Manzoni -que com el seu nom indica té orígens italians, però és nascut i crescut a Barcelona– gaudia reconeixent els llocs on s’havien pres aquelles fotos velles i com havien canviat aquests llocs al llarg d’un segle. En ensenyar aquell llibre a amics i familiars, n’hi havia que no ubicaven els indrets. Per ajudar-los, ell va fer algunes fotos actuals i les va posar en un àlbum, annex al llibre de postals.

Ugo Manzoni és dissenyador gràfic. Des del seu estudi, Digital Slash, crea fullets, publicacions, identitats corporatives… però sobretot fa webs i aplicacions multimèdia. Manzoni volia compartir amb el món el seu àlbum de fotos de Barcelona d’abans i ara, així que, aprofitant la seva experiència en disseny i programació web, va crear l’any 2004 FotosdeBarcelona.com.

A hores d’ara, al web d’Ugo Manzoni hi ha publicades 316 fotos comparatives de diferents racons de Barcelona. N’hi ha de tots els districtes, però Ciutat Vella és el més fotografiat (125) perquè dels seus carrers hi ha també moltes més imatges antigues disponibles.

A banda hi ha les panoràmiques, on sovint apareix bona part de la ciutat, fotografiada des de diferents punts de vista. Ugo Manzoni ven reproduccions d’aquestes fotos panoràmiques comparatives (la ciutat abans i ara) amb el nom de “panoposters”. El que en treu li serveix per pagar algunes despeses de manteniment del web, que no dóna beneficis ni té afany de lucre, però sí li ha servit al seu autor per rebre alguns encàrrecs professionals.

Un enamorat de Barcelona

Manzoni ha participat en l’edició de diversos llibres de fotos i història de Barcelona. Al maig es va publicar el primer del qual és autor, ‘Barcelona a través del tiempo’. A l’octubre va recórrer totes les capitals de comarca de Catalunya fent fotos comparatives que li han encarregat per un llibre. Manzoni ha aprofitat l’experiència per crear FotosdeCatalunya.cat, un nou web on traslladarà totes les postals antigues i fotografies contemporànies que ha fet fora de Barcelona.

El creador de FotosdeBarcelona.com es confessa un enamorat de la seva ciutat. Així és com es presenta en l’encapçalament del blog on, des del 2006, publica també fotos antigues i curiositats dels diferents racons de Barcelona que va descobrint. Si la web és un lloc de referència en fotografia de Barcelona, el blog és també un dels imprescindibles per als interessats en la història dels carrers i la gent d’aquesta ciutat.