La Fundació Setba acull, fins al 22 de juny, la mostra col·lectiva “De l’ombra a la llum”, que aixopluga el treball de tres fotoperiodistes: Joana Biarnés, Sandra Balsells i Laia Abril. El títol també és el nom del taller que organitza l’entitat per a dones que han estat víctimes de la violència masclista i que també han participat en la mostra.

Tres mirades amb un denominador comú

Joana Biarnés, Sandra Balsells i Laia Abril són tres dones fotoperiodistes de generacions diferents que per primer cop coincideixen en una exposició. Totes han buscat en el seu treball instantànies que donin resposta a un títol suggeridor, “De l’ombra a la llum”. Cadascuna hi ha tingut una visió diferent, però hi ha un denominador comú, el fotoperiodisme i el compromís.

La més veterana, Joana Biarnés, considerada la primera dona fotoperiodista d’Espanya, confessa que “el títol és meravellós i que les ha emocionat a totes tres”. Ella ha estat la més literal i ha triat fotografies en què es veuen dones que surten a la llum, i que són inèdites. D’aquesta manera ha volgut retre homenatge a les dones que han estat víctimes de la violència masclista, i que han participat en el taller que organitza la Fundació Setba.

Els Balcans i la desintegració de l’antiga Iugoslàvia

La fotògrafa Sandra Balsells, amb una trajectòria molt vinculada a la zona dels Balcans, on ha resseguit les successives guerres, ha triat imatges que busquen la llum, “ja sigui des d’un punt de vista ideològic, emocional o estètic”. Això li ha permès incloure fotografies de realitats molt diferents, des de la Romania posterior a Ceausescu, fins a la Sícilia més fervorosa o les ferides de guerra dels Balcans.

Ara Balsells compagina el treball de fotoperiodista amb la docència a la Universitat Ramon Llull, on casualment, va tenir Laia Abril com a alumna. “Per a mi és una oportunitat molt especial, perquè va ser la meva primera professora de fotografia, i també perquè comparteixo espai amb la Joana Biarnés, que ens ha obert el camí a totes les que hem vingut darrera”, explica Abril.

El dol d’una família

La Laia Abril hi exposa un conjunt de fotografies en què documenta el procés de dol d’una família després de perdre la filla per bulímia. Un projecte personal que porta per títol Epilogue. “Funciona molt bé, perquè hi ha una història amagada i a través de la fotografia hi posem llum”, argumenta.

La mostra també posa en contacte el treball de les tres fotògrafes amb el taller De l’ombra a la llum, adreçat a dones que han estat víctimes de la violència domèstica. Joana Biarnés, Sandra Balsells i Laia Abril han estat fotografiades per aquestes dones i les imatges també formen part de l’exposició.