fotoperiodistes

En una guerra la imatge és una eina clau per explicar què està passant. Fotoperiodistes ucraïnesos i internacionals retraten les conseqüències més immediates i cruels de la invasió russa. Us deixem una llista de fotoperiodistes que expliquen la guerra a Ucraïna amb imatges. Son fotografies molt dures que provoquen ràbia i frustració, escenes pròpies d’un apocalipsi que ens agradaria que no existís, un món que es derrueix per les bombes i ens mostra la vulnerabilitat de les famílies que busquen refugi al metro o sortint del país.

Evgeny Maloletka

Evgeny Maloletka és un fotoperiodista autònom amb seu a Kíiv, Ucraïna. Maloletka va començar la seva carrera l’any 2009 com a fotògraf d’agències de notícies locals. Amb gairebé 100.000 seguidors s’ha convertit en un dels fotoperiodistes d’aquesta invasió. Des del Donbass fins a Mariupol, Evgeny ha explicat la cruesa de la guerra amb imatges que preferiríem no veure.

Lynsey Addario

Lynsey Addario és l’autora de la fotografia més impactant de la invasió russa. La imatge que confirma que les tropes russes estan atacant la població civil que només busca vies per escapar del país.

Lynsey Addario és una reconeguda fotògrafa americana, guanyadora del Premi Pulitzer que ha cobert crisis humanitàries i conflictes a tot el món i s’ha especialitzat en el paper de les dones a les societat tradicionals. Les seves fotografies tenen una gran repercussió gràcies als més de 360.000 seguidors que té a Instragram i que les seves imatges es publiquen a ‘The New York Times’.

Erin Grace Trieb

Erin Grace Trieb és una fotoperiodista nord-americana que col·labora amb ‘The New York Times’ i ‘National Geographic’. Erin Grace té un llarga trajectòria com a fotoperiodista de guerra. Grace ha explicat la invasió des del punt de vista de la població civil a Kíiv. Des del seu Instagram (@erintrieb) ha donat a conèixer diferents fotoperioidistes que estan cobrint la guerra.

Emilio Morenatti

Emilio Morenatti és un fotògraf criat a Jerez de la Frontera però resident a Barcelona des de fa anys. Morenatti és un fotògraf amb una llarg experiència en conflictes armats, va perdre una cama a l’Afganistan i va guanyar el Premi Pulitzer per les seves fotos d’avis i persones sense sostre durant la pandèmia a Barcelona.

Emilio Morenatti és el cap de l’agència Associated Press a Espanya i Portugal i aquests dies s’ha desplaçat a Ucraïna per explicar la invasió Russa.

Ricard G. Vilanova

Ricard G. Vilanova és un fotògraf català amb 20 anys d’experiència que ha treballat a Síria, Líbia, l’Iraq, Haití i l’Afganistan. La seva mirada del món ha estat publicada pels mitjans més prestigiosos i acaba de publicar el llibre ‘The Libyan crossroads’.

Ricard G. Vilanova va guanyar el World Press Photo 2020 amb un recull d’imatges de la revolució Tishreen a l’Iraq. Una sèrie que mai va ser publicada per cap mitjà però sí que va rebre l’aval del premi més important en fotografia del món.

Santi Palacios

Santi Palacios és un fotoperiodista que ha treballat per mitjans nacionals i internacionals i ha seguit de molt a prop la crisi dels refugiats al mediterrani des de vaixells com l’Open Arms. Ha guanyat diversos premis, per exemple, el Premi Nacional de Fotoperiodisme d’Espanya 2015 o el World Press Photo. Aquesta dies acompanya el periodista Agus Morales per cobrir el conflicte per la revista d’informació internacional ‘5W‘.