Viuen en un país que havia de ser escala i no destinació, el Marroc. Històries de somnis i malsons que ha seguit de ben a prop la fotoperiodista Myriam Meloni i que ara exposa al Centre Cívic Can Basté amb el nom “Differents shades of blue”.

Els intents fallits canvien l’estat d’ànim

Meloni ha seguit, parlat i fotografiat durant tres anys un grup de migrants subsaharians atrapats al Marroc, des de l’arribada il·lusionada als intents i reintents per continuar el viatge cap a Europa. “Les emocions canvien des de l’emoció i l’entusiasme perquè es pensen que la creuada serà possible, fins als estats d’ànim molt més durs que segueixen els diversos intents fallits. Viuen en un país que no han triat com a destinació final i en el qual estan obligats a passar molts mesos i, en ocasions, anys”, explica Meloni.

Pèrdua de la identitat i vincles complicats

A banda de l’estat d’ànim, el pas del temps també va esmorteint la seva cultura i tradicions. Adopten els vestits marroquins, ja que tot depèn del que reben de les ONG, i els acompanya la sensació de soledat, ja que la majoria han arribat al Marroc sols i han deixat enrere família i amics. “I a poc a poc s’adonen que els vincles que s’estableixen al Marroc són difícils —afegeix Meloni— perquè moltes vegades les persones acaben competint per una mateixa oportunitat. Si hi ha lloc en una barca, segurament hauran de competir entre ells per aconseguir el seu somni”.

Un país que no acull en condicions

Més enllà d’aquesta comunitat de migrants, tampoc és fàcil integrar-se. “El Marroc és un país originalment d’emigrants, per tant no és un país que estigui preparat ni des del punt de vista social, ni econòmic ni sanitari per realment fer-se càrrec d’aquesta població immigrant. Tot i això és veritat que en cap moment vaig escoltar cap persona que vaig entrevistar plantejar-se un retorn”. Segons Meloni, tan sols una petita part de les persones fotografiades i entrevistades van aconseguir en aquells tres anys de projecte creuar el Mediterrani. Aquesta és una de les exposicions que acompanyen el 16è Fòrum Fotogràfic Can Basté. Es pot visitar fins al 30 de gener.