Joan Miquel Quintilla, fotògraf d’afició i químic de professió, va fer una gran tasca documentalista entre 1933 i 1983, en situacions i indrets poc fotografiats. Amant de la fotografia, no sortia de casa sense la seva càmera i gràcies a la seva professió de químic i farmacèutic, als anys 40, va poder accedir fàcilment als materials fotogràfics i es va muntar una cambra fosca a casa. El resultat de tot això són 100.000 fotos de persones del carrer, que mostren la vida quotidiana de l’època. Ara, una seixantena d’aquestes instantànies es poden veure al Centre Cívic Sarrià fins a finals de gener.

Passió per la fotografia

Tot i que Joan Miquel Quintilla va guanyar més d’un premi per les seves fotografies, a ell li interessava molt més la fotografia en si mateixa que qualsevol reconeixement. Considerava que tothom hauria de tenir una manera de desfogar-se a través de l’art i la seva evasió era la fotografia. Mònica Miquel, filla del fotògraf, explica que “es podia passar el diumenge tirant fotos a la Barceloneta o al parc i a la tarda les revelava a la cambra fosca de casa. El dilluns era un home nou”.

El que més li interessava era plasmar moments i situacions de la vida quotidiana de persones que rarament eren fotografiades. A Barcelona, va fotografiar tant veïns del Somorrostro com del Turó Parc, al costat del qual va viure durant molt de temps.

Un arxiu solidari en procés

1.800 fotografies de les 100.000 que va tirar Quintilla ja han estat digitalitzades i estan disponibles al web Barcelona Foto Antic. Una pàgina web que van crear fa tres anys les seves filles Mercè i Mònica Miquel per donar a conèixer l’obra fotogràfica i, al mateix temps, afegir-li un projecte solidari: qui vulgui adquirir o utilitzar alguna de les fotos ha de fer una donació a l’Obra Social de Sant Joan de Déu.

La intenció de les dues germanes Miquel és fer arribar aquestes fotografies al màxim nombre de persones possible. Per això, actualment l’obra de Joan Miquel Quintilla es troba exposada al Centre Cívic Sarrià, un espai on en altres ocasions ja s’ha mostrat l‘obra d’altres veïns rellevants del barri com Dolors Monserdà. Aquesta és la segona exposició de Miquel Quintilla, perquè recentment ja s’havia mostrat a l’Espai Putxet.