Marta Romagosa

La màgia d’una foto perduda. Fa dos anys, la periodista i escriptora Marta Romagosa sortia del gimnàs quan es va trobar amb una foto de Polaroid a terra. Era el carrer de Balmes, i no ho va poder resistir, li va donar la volta. Eren quatre noies joves al mig de la plaça de Catalunya de Barcelona. Semblava que estaven celebrant un aniversari. Romagosa es va girar a banda i banda intentant trobar-les pel carrer. Volia retornar la fotografia. Era conscient que estava feta amb una càmera Polaroid i que, per tant, no hi hauria cap copia. No les va veure i va decidir quedar-se-la. Mai es podia imaginar tota la història que acabaria vivint a través d’aquesta imatge.

Relats circulars

I és que d’aquesta fotografia n’ha acabat naixent tretze contes independents que tots junts formen l’últim obra publicada de Marta Romagosa: ‘La Polaroid i altres relats’, publicada a la Rosa dels Vents el setembre del 2019. En el llibre, les noies de la imatge cobren vida i es converteixen en unes joves italianes que estan de viatge a Barcelona. “Sempre vaig pensar que no eren catalanes, que estaven de viatge aquí”. La imatge va servir d’inspiració a Romagosa. “Volia anar més enllà en la meva obra, i aquesta vegada volia entrellaçar les històries”. Analitzant la fotografia, Romagosa es va fixar en la gent que sortia al fons. “En quantes fotos de gent dec sortir?”. Una pregunta tan simple que li va donar la clau del llibre, els personatges que un moment són secundaris en la següent història poden ser els protagonistes. I va crear així un llibre de 13 contes vinculats entre ells, d’estructura circular. És el tercer llibre de la periodista, després de publicar “22 homes i un desig”, el 2018, i ‘Tots els noms del desig”, el 2016.

El retrobament

Però aquest cap de setmana la història ha fet un gir inesperat. Després de parlar-ne molt en les promocions, Marta Romagosa va decidir penjar la foto a Twitter. Va demanar a la gent si la podia ajudar a trobar-les. Fins aquell moment li havia sabut greu penjar una fotografia d’uns desconegudes, però després de parlar-ne tant durant la promoció no ho va poder resistir. I va ser penjar-la i trobar-les. La Martina només va tardar una hora a aparèixer per tal de complementar la història i d’alguna manera tancar el cercle que havia començat el febrer del 2017.

Quatre amigues celebrant un aniversari

La Martina i tres amigues seves van quedar aquell dia de febrer per celebrar el seu 21è aniversari. Portava la càmera Polaroid i va fer un parell de fotografies per recordar aquell dia especial. Una encara la guarda, l’altra la va perdre ara fa dos anys. Mai li va dir a les seves amigues, li sabia molt greu haver-la perdut. Però aquest dissabte mirant el Twitter la va trobar. La Marta Romagosa les estava cercant! Elles havien inspirat el seu llibre! Quina sorpresa. Ràpidament va contestar la piulada, era ella. Però les casualitats no acaben aquí. No eren italianes, però tenen relació amb el país. Actualment una d’elles està estudiant a Itàlia.

Ara la Martina ha hagut de confessar a les seves amigues que havia perdut la fotografia del seu aniversari. I el que és més important, com aquesta casualitat havia comportat un munt d’històries noves. Ara només falta poder tancar el cercle. La Marta Romagosa i aquestes quatre amigues tenen una cita els dies vinents. Serà a plaça de Catalunya, lloc on van fer la imatge ara fa dos anys. Serà la fotografia de la fotografia. I a més, la Martina i les seves amigues s’emportaran un llibre de regal. Aquell que elles, sense saber-ho, han inspirat.